Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Про пригоди представників Московського патріархату на конференції у Страсбурзі

Тема заходу: «Мігранти та біженці: виклики та можливості - Яка роль для релігійних і не-

Російські діячі грають, як оркестр: дипломати, релігійні діячі, «неурядові організації», «експерти» - всі ведуть одну лінію

Замальовки з конференції у Страсбурзі.

Головна тема для більшості виступаючих - мігранти та біженці у ЄС. За кількістю згадувань на першому місці Сирія, далі Близький Схід у цілому (зокрема Ірак), далі Середземномор‘я.

Україна у контексті міграції та втікачів згадана була всього кілька разів. Зрозуміло, що більшості європейців цікавішою є тема того, що вони бачать на вулиці.

Конференція щорічна і видно, що з часом розуміння важливості релігійного виміру зростає. Бо ще нещодавно сама необхідність скликати релігійних діячів на базі Ради Європи вважалася дискутивною і не актуальною.

Активно до заходу залучилися російські та пов‘язані з ними діячі - нарахував десь півтора десятки. Схема для них стандартна: вихваляють досягнення в РФ та критикують. Основним об‘єктом критики цього разу була Європа. Тобто картина незмінна ще з часів СРСР - «у нас все добре», «а у вас - негрів б‘ють». При чому російські діячі грають, як оркестр: дипломати, релігійні діячі, «неурядові організації», «експерти» - всі ведуть одну лінію. Раніше припускав, що це наслідок внутрішньої однодумності. Але виявляється, що насправді вони зранку проводять «планёрку».

Представник МП в Україні владика Віктор Коцаба - невідлучно з представником РПЦ в Страсбурзі ігуменом Філіпом та іншими російськими діячами. «Свій до свого по своє».

Перед початком стався смішний випадок: протокол посадив чотирьох православних представників у центральному секторі в першому ряду: я, архімандрит з Греції, іг. Філіп та вл. Віктор. Представник РПЦ, коли побачив таблички, почав переговори з секретаріатом. Дві таблички делегатів МП забрали і перенесли в четвертий ряд крайнього правого сектора. По правді, «євреї не знаються з самарянами» 

А на місце МП сів імам з Татарстану з перекладачем.

Після мого виступу «не вынесла душа поэта позора мелочных обид», точніше не витримав російський дипломат. Обуреним голосом розповів про «два мільйони біженців, які втекли з України через державний переворот». Цікаво, це він мав на увазі тих, які разом з собою і Крим прихопили?

Загалом присутність українських тем в міжнародних релігійних конференціях є актуальною, адже без нас про нас або мовчатимуть, або слухатимуть російську пропаганду.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: