Скрипаль із Закарпаття став лауреатом премії за збереження культурної спадщини

Скрипаль із Закарпаття став лауреатом премії за збереження культурної спадщини
Олексій Томашин грає на скрипці з 8 років
Фото: Главком/ Станіслав Груздєв

Я не знаю жодної ноти, я все граю на слух, - розповів скрипаль

Олексій Томашин із Хуста Закарпатської області став лауреатом премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини 2018. Переможцю 85 років, він не знає жодної ноти, проте грає народну музику на слух. Навчився на барабанах грати у віці 4 років, а на скрипці – у 8 років. Його дід та батько також були музиками. Про це Олексій Томашин розповів під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Мій дід, мій батько були музикантами. У чотири роки я грав на барабані, а у вісім – на скрипці. Я народився в 1933 році, а в 1939-му в Хусті на Красному полі я вже там брав участь (Бій на красному полі – бій між підрозділами Карпатської України та Угорщини. – Главком). Я грав нашим воякам. А в 41 році , коли хлопці йшли на війну, то я їх супроводжував музикою на скрипці. А потім я пішов в армію, потім став шофером, вернувся додому, але скрипку я не кинув!», - розповідає про своє життя Томашин.

Скрипаль говорить, що не був професійним музикантом. У 1959 році влаштувався в автопарк у Хусті водієм. І пропрацював там до 1993 року.

«Удень на автобусі їздив у рейс. А вечором на весіллях грав. Я не знаю жодної ноти, я все граю на слух. У мене немає улюбленої пісні, всі люблю, і знаю варіації пісні як вона звучить в Україні, Румунії або Чехії», - продовжив Томашин.

Нагадаємо, щороку відбувається засідання Комітету  з присудження премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини. Цього року Національний реєстр нематеріальної культурної спадщини поповнився новими об’єктами.  Серед них: традиція гуцульської писанки; традиція обряду «водіння куста» у селищі Сварицевичі Дубровицького району Рівненської області; бортництво; традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки; орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього; традиція рослинного килимарства селища Решетилівка решетилівського району Полтавської області; традиція приготування ет аяклак (караїмський пиріжок з м’ясом) досвід караїмів Мелітополя.

Переглянути запис прес-конференції можна тут:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: