Інфекціоніст пояснив, чи можна під час спалаху грипу вакцинувати дітей від кору

Інфекціоніст пояснив, чи можна під час спалаху грипу вакцинувати дітей від кору
Тисячі дітей нещеплені від кору, а ми замість того, щоб захистити їх, дискутуємо про те, що десь колись буде грип, обурюється лікар-імунолог

Лікар пояснює, що ускладнення від кору можуть бути жахливими

Лікар-імунолог Надія Дребот переконана, що під час спалаху грипу потрібно вакцинувати дітей від кору. Так медик прокоментувала «Главкому»  заяви окремих експертів, про те, що вакцинація в таких умовах недопустима.  

За словами лікаря, є наказ МОЗ від 31 грудня 2009 року, є згода, яку підписують батьки чи законні представники дитини, де чорним по білому написано, що контакт при якомусь захворюванні – і далі перераховані грип та інші – це не протипоказання для проведення планової вакцинації.

«Тисячі дітей нещеплені від кору, а ми замість того, щоб захистити їх, дискутуємо про те, що десь колись буде грип. Так, у зимовий період справді є підвищення захворюваності на грип та ОРВІ. І що? Кір зникає у цей час?», - запитує Дребот.

У МОЗ наголошують: в деяких областях України справді перевищено епідемічний поріг захворюваності, але епідемії грипу в країні немає. У відомстві також підкреслили, що вакцинація проти кору безпечна під час зростання захворюваності на грип і ГРВІ. «Науковці аналізували окремі випадки бактеріальних та вірусних інфекцій в популяції протягом так званих періодів ризику після щеплення (0-30 днів, 31-60 днів і 61-90 днів). Їхній висновок - вакцина КПК не підвищує ризики цих інфекцій. Тобто не «перевантажує» імунну систему, не послаблює захист», - зазначили у міністерстві.

 «Ускладнення від кору дуже страшні. Навіть якщо дитина легко перенесла кір, без ускладнень, то через 5-10 років у частини дітей може розвинутися склерозуючий паненцифаліт. Це означає втрату всіх когнітивних функцій, розумових здібностей. Таке ускладнення – явище нечасте, але хто може спрогнозувати, чи не станеться така біда з конкретною невакцинованою дитиною?», - говорить лікар-імунолог.

За словами Дребот, і від кору, і від грипу можна вакцинувати одночасно.

«Якщо батьки все ж побоюються, то щепити від грипу можна через кілька днів після вакцинації від кору», - зауважує лікар-імунолог.  

Дребот говорить, що графіки щеплень в усіх країнах дуже схожі.

Як повідомлялося, МОЗ било на сполох - наближається епідемія дифтерії, і всі мають терміново вакцинуватися.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: