Оборона Бахмута: аналітики ISW оцінили стратегію України

Оборона Бахмута: аналітики ISW оцінили стратегію України
Україна продовжить захищати Бахмут, але «не будь-якою ціною»
фото з відкритих джерел

Українські війська продовжують готуватися до контрнаступу найближчим часом

Україна має потенціал відновити ініціативу на полі бою у 2023 році за достатньої та своєчасної підтримки Заходу і готуються до контрнаступу найближчим часом. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначили, що резидент України Володимир Зеленський 20 лютого заявив, що Україна продовжить захищати Бахмут, але «не будь-якою ціною».

В ISW звернули увагу на заяви Зеленського і міністра оборони України Олексія Резнікова про те, що українські війська продовжують готуватися до контрнаступу найближчим часом.

На думку аналітиків, заяви Зеленського та Резнікова, ймовірно, є прямою відповіддю представникам оборони США, які нещодавно висловили стурбованість здатністю України захистити Бахмут, водночас проводячи контрнаступальні операції.

«ISW продовжує оцінювати, що рішення України захищати Бахмут є стратегічно обґрунтованою спробою стиснути російські війська на окремій ділянці фронту та розбити їх, і Зеленський, ймовірно, пом’якшив позицію своєї адміністрації щодо Бахмута, щоб піти на обмежену риторичну поступку офіційним особам США. Давно було зрозуміло, що Україна не буде продовжувати захищати Бахмут, ризикуючи побачити велику кількість українських військ в оточенні міста, тому коментар Зеленського навряд чи є реальною зміною стратегії Києва», – вважають аналітики.

Також, на їх думку, заява члена Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, що Росія має «всі боєздатні підрозділи на лінії зіткнення в Луганській і Донецькій областях, частково в Запорізькій області», підтвердили оцінку, що Росія не має великих незадіяних боєздатних резервів, які можна було б розгорнути та змінити хід операцій.

«Ці українські заяви узгоджуються з оцінкою ISW про те, що Україна має потенціал відновити ініціативу у 2023 році за достатньої та своєчасної підтримки Заходу», – зазначили аналітики.

Ключові висновки ISW:

  • Президент США Джо Байден відвідав Київ 20 лютого напередодні першої річниці вторгнення Росії в Україну, сигналізуючи про те, що США продовжують підтримувати Україну в її зусиллях зі звільнення своєї території.
  • Українські офіційні особи продовжують реагувати на заяви невідомих представників оборони США щодо темпів і перспектив війни, оскільки вона наближається до річної позначки.
  • Міністерство оборони Росії оголосило про офіційну інтеграцію збройних формувань «ДНР» і «ЛНР до збройних сил Росії 19 лютого у відповідь на зростаючу критику щодо повідомлень про зміни командування в підрозділах.
  • Рішення про реорганізацію збройних формувань «ДНР» і «ЛНР» на тлі наступу, що триває, ймовірно, свідчить про те, що міноборони Росії не розуміє масштабу викликів інтеграції нерегулярних сил у професійну армію під час інтенсивних бойових дій.
  • Реструктуризація «ополченців» свідчить про те, що російське військове командування намагається здійснити всі бажані реформи, тоді як міноборони Росії має прихильність президента Росії Володимира Путіна.
  • Російське військове командування, ймовірно, перекрило фінансисту «групи Вагнера» Євгену Пригожину незалежний доступ до артилерійських снарядів і важкого озброєння в рамках зусиль з професіоналізації російських звичайних сил.
  • Можливо, Пригожин неправильно представив руйнівний вплив нестачі артилерійських боєприпасів на «Вагнера», щоб замаскувати своє справжнє розчарування нездатністю «Вагнера» мати та керувати власними артилерійськими системами.
  • Глава Чеченської республіки Кадиров, ймовірно, намагався вгамувати можливий гнів Пригожина через його ймовірну відмову приєднатися до інформаційної кампанії Пригожина проти російського Міноборони.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що уряд США стурбований можливим розглядом Китаєм надсилання летальної допомоги Росії.
  • Міноборони Росії, ймовірно, відреагувало на заклик до російських військових систематично атакувати електричну інфраструктуру, що підтримує українські атомні електростанції (АЕС), встановивши можливі інформаційні умови для ударів, спрямованих на аварійну зупинку цих АЕС.
  • Російські війська продовжували штурм на лінії Сватове-Кремінна.
  • Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута, а також в районі міста Авдіївка-Донецьк і на заході Донецької області.
  • Українські чиновники повідомили, що російські війська продовжують мілітаризацію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).
  • Українські офіційні особи повідомили, що російські сили можуть відчувати труднощі з ремонтом систем протиповітряної оборони, розміщених в Україні.
  • Російська окупаційна влада використовує «антитерористичну» комісію, щоб виправдати захоплення та націоналізацію активів в окупованому Криму для економічної та військової вигоди.
Оборона Бахмута: аналітики ISW оцінили стратегію України фото 1

Як відомо, міжнародні партнери та союзники рішуче налаштовані на перемогу України у війні з Росією. Уже 54 країни приєднались до антикремлівської коаліції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: