Післяпожежна експедиція Чорнобильською зоною: науковці оцінили масштаби трагедії (фото)

Післяпожежна експедиція Чорнобильською зоною: науковці оцінили масштаби трагедії (фото)
Учасники експедиції проїхали понад 400 км заповідної території й відвідали усі згарища
Фото: Денис Вишневський

Фахівці оцінили розміри згарищ і реальні збитки, завдані вогнем

Науковці Чорнобильського заповідника, Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології, Регіонального східноєвропейського центру моніторингу пожеж, Ботанічного саду ім. академіка О.В. Фоміна провели спеціальне експедиційне дослідження територій, пройдених вогнем.

Про це повідомляє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

«У розпал пожеж, що вирували цієї весни у зоні відчуження, фізично було неможливо з’ясувати умови їх виникнення та масштаби, оцінити розміри згарищ і реальні збитки, завдані вогнем», - зазначається в повідомленні.

Тепер, коли пожежі ліквідовані (залишаються тліти ще кілька торфовищ, але вони під контролем рятувальної служби ДСП «Північна Пуща»), науковці провели післяпожежну експедицію.

За п’ять днів (з 11 по 15 травня) учасники експедиції проїхали більш, ніж 400 кілометрів заповідної території й відвідали тут усі згарища. Була здійснена оцінка впливу пожеж на наземні екосистеми та зафіксовано напрями їх відновлення.

Під час збору й збереження інформації застосовувались сучасні можливості дистанційного зондування землі з допомогою безпілотників та супутникових знімків.

«Звісно, весь обсяг зібраних під час виїзного дослідження матеріалів буде ще опрацьовуватись і аналізуватись. Остаточні й обґрунтовані висновки післяпожежної експедиції науковці нададуть пізніше», - зазначається у повідомленні.

Як повідомлялося, лісові пожежі на території Чорнобильській зони наразі відсутні.

Працівники лісової охорони підприємства «Північна Пуща» проводять постійний моніторинг і автомобільне патрулювання територій Зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення, що постраждали від лісових пожеж. Зокрема, на території Луб'янського, Денисовицького, Паришівського та Дитятківського лісництв. Постійно проводиться окараулювання місць залягання торфу в межах лісових кварталів, які були пройдені вогнем. Крім того, використовуються квадрокоптери для моніторингу території з повітря.

Під час пожеж у Зоні відчуження, що тривали з 4 квітня, згоріло 11,5 тис. га Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника - 5% території.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: