Кулеба: У Мінському процесі немає жодного прямого «діалогу Києва та Донбасу»

Кулеба: У Мінському процесі немає жодного прямого «діалогу Києва та Донбасу»
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Міністр вважає, що «упереджені і тенденційні» коментарі російських офіційних осіб зроблені з метою тиску на Німеччину і Францію

У сформованій практиці консультацій у рамках роботи Тристоронньої контактної групи в Мінську немає жодного прямого «діалогу Києва та Донбасу». На цьому наголошує міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Не існує в сформованій практиці консультацій в Мінську жодного прямого «діалогу Києва та Донбасу», від якого будь-хто, включно з Берліном і Парижем, «можуть відхилитися у виконанні». Є тільки абсолютно прозорі домовленості в рамках єдиного Мінського процесу і Тристоронньої контактної групи, в яку входять Україна (захищається), ОБСЄ (посередник) і Російська Федерація (напала). Дипломатично закликаю російських колег дотримуватися виключно наявної зараз практики і використовувати мову Мінських угод», - написав Кулеба на своїй сторінці в Facebook.

Кулеба вважає, що озвучені в четвер і п'ятницю «упереджені і тенденційні» коментарі російських офіційних осіб, а також Міністерства закордонних справ РФ, зроблені з метою здійснення певного тиску на Німеччину і Францію як учасників нормандського формату.

Глава МЗС також зазначив, що ні сьогодні, ні вчора, ні в будь-який інший проміжок часу в Україні не «відбувається погіршення ситуації з правами людини».

«Натомість, наші іноземні партнери і російські дипломати чудово знають, що такі порушення чітко зафіксовані представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на тимчасово непідконтрольних (окупованих) територіях в Донецькій і Луганській областях України», - підкреслив він.

Кулеба зазначив, що глобальні події, безпосередньо пов'язані з поширенням коронавірусу і з подальшими строгими обмежувальними заходами, що вживаються різними країнами, істотно впливають на інтенсивність роботи ТКГ і в цілому на переговори з врегулювання ситуації на Донбасі. «Однак в цьому немає жодних спроб політизації, а є тільки суворе дотримання загальноприйнятих зараз заходів безпеки і здорового глузду», - пояснив міністр.

Як повідомлялося, у березні Контактна група домовилася про створення спільного органу з ОРДЛО (документи).

Нагадаємо, заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак, який опікується тепер українським напрямком, анонсував появу нового механізму врегулювання конфлікту на Донбасі. 

31 березня під час брифінгу в Офісі президента Єрмак зазначив, що ідея створення Консультативної ради обговорювалась в телефонній розмові політичних радників в нормандському форматі.

Зазначимо, що міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков розповідав, що рішення про створення консультативної ради з ОРДЛО може бути прийняте після консультацій з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

3 квітня у Путіна звинуватили Францію і Німеччину у зриві скандальної Консультативної ради з ОРДЛО.

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів
    Дата публікації новини: