НАТО вперше визнало прагнення України до членства

НАТО вперше визнало прагнення України до членства

Досі в Альянсі відмовлялися офіційно визнати прагнення України до членства

Північноатлантичний альянс (НАТО) визнав прагнення України до на буття членства в організації. Про це свідчить розділ на сайті НАТО, присвячений розширенню Альянсу.

«Двері НАТО залишаються відкритими для будь-якої європейської країни, яка здатна взяти на себе зобов'язання та зобов'язання членства та сприяти безпеці в євроатлантичному регіоні. З 1949 року членство в НАТО зросло з 12 до 29 країн після семи раундів розширення. На сьогодні чотири країни-партнери заявили про свої прагнення до вступу в НАТО: Боснія та Герцеговина, Грузія, колишня Югославська Республіки Македонія та Україна», - сказано на сайті.

Видання «Європейська правда» зауважує, що досі в Альянсі відмовлялися офіційно визнати прагнення України до набуття членства в НАТО. До вчорашнього дня на сайті НАТО стверджувалося, що Україна «не має формальних прагнень до членства». Після загострення українсько-угорських відносин зміни цього статусу стало ще складніше добитися.

За інформацією видання, це питання піднімалося також на переговорах президента Порошенка та генсека Столтенберга в лютому. Тоді ж Альянсі віднайшли офіційні пояснення того, чому альянс не надає Україні новий статус.

Однак пізно ввечері в п’ятницю офіційний сайт альянсу оновив сторінку «розширення», додавши Україну до переліку «країн-аспірантів».

Також був оновлений розділ сайту, присвячений Україні. В нього «заднім числом» додали блок про рішення Верховної ради від 8 червня щодо членства в НАТО як стратегічної мети України. Досі цей блок був відсутній на сайті Альянсу.

Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе пояснила, що в п’ятницю відбулися її переговори з цього приводу із заступником Генсека НАТО Роуз Геттемюллер. За підсумками цих переговорів в Альянсі погодилися визнати рішення України.

«Від визнання амбіцій до членства - довгий шлях [що складається із] насамперед внутрішньої роботи, але ми можемо його успішно пройти, якщо будемо цілеспрямовано змінювати країну у відповідності до демократичних, соціальних, економічних, політичних і, звичайно, військових принципів та підходів НАТО», - зауважила віце-прем’єр.

Нагадаємо, у лютому сталося відомо, що Угорщина заблокувала зустріч Україна-НАТО з питань оборони. Як пояснив експерт Микола Бєлєсков, конфлікт з Угорщиною не вплине на співпрацю України з НАТО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: