Порошенко звернувся до архієреїв УПЦ Московського патріархату

Порошенко звернувся до архієреїв УПЦ Московського патріархату
Петро Порошенко

Президент: Мільйони українців очікують автокефалію православної церкви

Президент Петро Порошенко наголосив, що мільйони українців прагнуть і очікують якнайшвидшого визнання автокефалії Православної церкви в Україні – великої за кількістю вірних, але рівної до інших помісних православних церков. Про це інформує Банкова.

«Томос про автокефалію довершить утвердження незалежності і самостійності нашої держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир. Він посилить права і свободи громадян… Особливо тих, котрі зараз перебувають поза спілкуванням із вселенським православ’ям», - наголосив глава держави на урочистостях з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України.

Глава держави нагадав, що з перших днів свого президентства поставив за мету добиватися створення єдиної помісної православної церкви та визнання цієї церкви Вселенським патріархом. «Автокефалія – це питання нашої незалежності. Це – питання нашої національної безпеки. Це – питання всієї світової геополітики. Армія – боронить нашу землю. Мова – боронить наше серце. Віра – боронить нашу душу», -впевнений президент.

Глава держави наголосив, що Україна зупинила агресора і зберегла державу, побудувала боєздатну армію, продовжується утвердження української мову як складової сили та успіху українського народу.

«Я переконаний, що вона стане богослужбовою мовою в єдиній помісній церкві! Ми повертаємо православній церкві українську ідентичність і рівне місце посеред православних церков світу. І, до речі, на захисті ідентичності українського народу наголошує у своєму посланні до нас його всесвятість Вселенський патріарх», - зазначив президент.

Глава державши ще раз звернувся до архієреїв УПЦ Московського патріархату словами світлої пам’яті покійного митрополита Володимира Сабодана: «Автокефалія – це спосіб організації церковного життя, … свідчення кількісного та якісного зростання церкви, її здатності до самостійного буття».

«Владика нагадував, що завжди після здобуття незалежності державою починалася дискусія про автокефалію. Так було в Греції, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, Албанії тощо… І ці слова для нас тим більше є цінними, що сказані вони були предстоятелем церкви, пов’язаної з Москвою. Володимир не одразу прийшов до цього висновку, а після років глибоких роздумів на фоні вражаючого розвитку української православної спільноти», - наголосив Петро Порошенко.

Нагадаємо, 28 липня Україна відзначає 1030-річчя хрещення Київської Русі-України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: