Скоцик пояснив, як покінчити з корупційними рекордами України

Скоцик пояснив, як покінчити з корупційними рекордами України
Віталій Скоцик  

Лідер Аграрної партії пропонує впровадити декларування не лише доходів, а й видатків у разі прийому громадянина на державну службу

Щоб зняти з України тавро найбільш корумпованої держави, треба істотно скоротити чиновницький клас, передати максимум ресурсів на місця і забезпечити невідворотність покарання за злочини. Про це в своєму блозі на УНІАН пише лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

Він нагадав, що 9 грудня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією.

«Україна «підготувалася» до цієї дати своєрідно. Маємо новий «касетний скандал». Нещодавно відразу дві вагомі міжнародні інституції - Transparency International та Європейський суд аудиторів – назвали Україну найбільш корумпованою державою Європи. За цими даними моніторингу з’являться і висновки фінансових інституцій, які допомагали Україні», - пише Скоцик.

На його думку, корупція зазвичай не є ініціативою «знизу», оскільки українському народові не притаманна. Її породжує система, створена чиновниками у власних інтересах, що ставить штучні перепони клієнтам держустанов, будь-якому бізнесу.

«Починати справжню боротьбу з корупцією треба зі скорочення чиновницької армії - щонайменше у 10 разів. Нам не потрібні більш ніж 300 тисяч чиновників різного рангу, яких «годуємо» зараз. Для розуміння масштабів варто подивитися на різницю кількості працівників між Центробанком Швеції і НБУ. У структурах українського регулятора працює приблизно у 20 разів більше співробітників. А доходи на душу населення в Україні і Швеції різняться приблизно у стільки ж разів, але не на нашу користь», - додає Скоцик.

Також, на його думку, слід впровадити повноцінне декларування не лише доходів, а й видатків у разі прийому громадянина на державну службу.

Важливо усунути усі двозначності у трактуванні українських законів, коли одну і ту саму норму закону можна трактувати по-різному.

Забезпечити незалежність судової влади, котра повинна стати гарантією справедливості в Україні, має принцип виборності суддів, вважає політик.

Крім того, слід розширити права місцевих громад, які, як свідчить практика, краще контролюють кошти.

«Для цього необхідне утвердження справжнього самоврядування, при якому місцева громада сама розпоряджається фінансами, доходами від своєї землі. І навіть більше – місцевим громадам мають бути передані усі податки, пов’язані з використанням інфраструктури, доріг, мостів, будівель. Бо саме громада несе тягар їхнього утримання», - переконаний Скоцик.

А ключовою передумовою знищення корупції він називає підняття рівня життя українців. «Саме бідність створює поживне середовище для хабарництва та подібних фінансових «спокус», включно з підкупом виборців. Тому Україні вкрай необхідне економічне пожвавлення, яке має стартувати з формування прозорих правил гри для підприємців і створення робочих місць із гідною зарплатою», - підсумовує Скоцик.

Нагадаємо, згідно з дослідженням Transparency International, найкорумпованішими українці називають державних службовців (65% опитаних підтримало це твердження), парламентарів (64%), податківців (62%,) суддів (61%), президента і прем’єра (60%).

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: