Москаль: Більшості випускників на Закарпатті ЗНО – як зайцю стоп-сигнал

Москаль: Більшості випускників на Закарпатті ЗНО – як зайцю стоп-сигнал
Ілюстраційне фото
З відкритих джерел

Голова Закарпатської ОДА розповідає про небажання багатьох молодих українців навчатися в українських вишах

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль вважає, що прийнятий у 2014 році закон про вищу освіту не є ефективним. За його словами, сьогодні багато випускників особливо у прикордонних регіонах не виказують бажання навчатися в українських вишах. Про це чиновник розказав в інтерв’ю  «Главкому».

Москаль звертає увагу на те, що наразі «одиниці виходять з українських ВНЗ із знанням англійської мови, коли за кордоном з університетів виходять зі знанням п’яти мов».

Чиновник скаржиться на те, що на Закарпатті не можуть знайти інженерів, пропонують їм велику зарплату, але вчорашні студенти не володіють англійською. «То що цей закон дав, скажіть мені? – питає він. - Ви чули відгуки, що після прийняття закону («Про вищу освіту») КПІ чи Львівська Політехніка зрівнялись з Оксфордом чи Кембриджем?»

Голова ОДА помітив тенденцію: до закарпатських шкіл з угорською, словацькою, румунською мовою навчання віддають дітей, які далі планують навчатися у сусідніх країнах. «Від них не вимагають при вступі ніяких ЗНО, - говорить Москаль. - Це у нас в країні співають: «Закарпаття посідає останнє місце за ЗНО». Але вибачте, якщо люди не бажають йти до наших вищих навчальних закладів, або більшість (з випускників) вже їде на заробітки, їм те ЗНО – як зайцю стоп-сигнал».

Москаль наголошує на тому, що ЗНО – це не показник, показник те, чи буде молода людина після навчання у виші мати гідну професію та добру платню.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон «Про освіту». 25 вересня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після молодших класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Геннадій Москаль: Замок «Паланок» – це національне надбання, а не родинний маєток клану Балог


 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: