29 серпня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

29 серпня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони
Третій Спас по праву називали Горіховим Спасом, бо у цей час достигали лісові горіхи
Фото з відкритих джерел

Третій Спас відзначають наприкінці серпня. Це свято має декілька назв та пов’язаних із ними традицій

29 серпня Церква святкує Третій Спас, Горіховий Спас, або Перенесення Нерукотворного образа Господа нашого Ісуса Христа. Водночас у світі відзначають День дій проти ядерних випробувань та День шахтаря.

День шахтаря

День працівників вугільної промисловості в Україні щорічно відзначають в останню неділю серпня. У 2021 році День шахтаря випадає на 29 серпня.

Професійне свято засноване в 1993 році, указом президента Леоніда Кучми. Мета цього свята звернути увагу на проблеми галузі – професія шахтаря залишається однією з найнебезпечніших.

Традиційно згадують внесок у розвиток вугільної промисловості Олексія Стаханова. Він видобув рекордні 102 тонни вугілля 31 серпня 1935 року. Норма видобутку - 7 тонн.

У цей день в містах України влаштовують масові гуляння, на площах проходять концерти та урочисті заходи. Видатні працівники промисловості нагороджуються грамотами та пам'ятними подарунками. Також у цей день згадують загиблих під час роботи.

Міжнародний день дій проти ядерних випробувань

Фото: Pierre J. / Flickr.comФото: Pierre J. / Flickr.com

Щорічно 29 серпня у світі відзначається Міжнародний день дій проти ядерних випробувань. Проводиться він згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 2 грудня 2009 року.

Ініціатором Дня став Казахстан, який саме 29 серпня 1991 року закрив головний ядерний полігон СРСР під Семипалатинськом. Упродовж багатьох років Казахстан (тоді ще союзна республіка) потерпав від ядерних випробувань та їхніх наслідків.

Історія ядерних випробувань - це історія страждань. Жертвами більш ніж 2000 ядерних випробувань ставали найчастіше люди з найуразливіших груп населення. Руйнівні наслідки ядерних випробувань виходять за межі національних кордонів і мають вплив на навколишнє середовище, здоров'я людей, продовольчу безпеку і економічний розвиток країн.

Міжнародний день дій проти ядерних випробувань відзначається проведенням в усьому світі різних заходів, включаючи симпозіуми, конференції, виставки, конкурси, публікації, лекції, інформаційні передачі та інші міроприємства.

Третій Спас. Горіховий спас

29 серпня предки випікали хліб, збирали зрілі горіхи і продавали на ярмарках лляне полотно. Відзначали Горіховий Спас без розмаху, на відміну від Яблучного і Медового. Цього дня люди намагалися зробити частину заготовок на зиму.

На Горіховий Спас з полів прибирали жито і пшеницю. А господині ткали полотно, щоб забезпечити свої родини одягом. В обідній час святили хліб, пироги і горіхи.

За легендою, саме 29 серпня 944 року, до Константинополя з Едесси був перенесений Нерукотворний Образ Спасителя. З цим образом пов’язано чимало релігійних вірувань та історій.

Зараз він знаходиться в італійському місті Генуя, уже з 1362 року.

Напередодні Третього Спаса старі люди ходили до води і спостерігали за нею. Якщо вода у водоймах спокійна, то осінь теплою буде, а зима пройде без хуртовин.

До цього дня чистили цілющі джерела. Згідно з повір’ям, ластівки в цей день вервечкою летять і кидаються в колодязі.

З Третього Спаса починали заготовляти лісові горіхи. До цієї пори завершувалася жнива. Починали сіяти озимі. Звідси свято отримало ще одну назву – Хлібний Спас.

Також було прийнято торгувати в цей день полотном. Тому свято прозвали ще «Спас на полотні», «Спас на полотнах», «Полотняний Спас».

На Третій Спас в теплі краї відлітають птахи. Вважалося, що якщо журавель до Третього Спасу відлетить, то на Покрову (14 жовтня) буде мороз.

Що не можна робити на Горіховий Спас

Категорично заборонено сваритися і бажати комусь зла, інакше це може повернутися в потрійному розмірі.

Також не можна відмовляти бідним у їжі, ходити до лісу без оберега.

Коли в інші свята працювати не можна, то в це – навпаки не час відмовлятися від праці. Йде збір врожаю, треба збирати горіхи, молоти борошно, пекти хліб, заготовлювати соління на зиму. Не можна відмовлятися від роботи, яку пропонують у цей день.

Народні прикмети на 29 серпня

  • Хороший урожай горіхів – в наступному році буде багато хліба.
  • Хто на Горіховий Спас знайде горіх двійчатку або трійчатку, той скоро розбагатіє.
  • Цей день сприятливий для поїздок – все задумане здійсниться.
  • Якщо на Третій Спас хороша погода, то зима буде короткою, а весна – ранньою.
  • Якщо поруч з місяцем утворилося коло, то на наступний день піде дощ.
  • Бліді зірки – до ясної і сухої погоди.
  • Викидати або наступати на хлібні крихти в цей день вважається великим гріхом.

Іменини

29 серпня День ангела імені відзначають: Герасим, Степан, Олександр, Яків, Анна.

Нагадаємо, на Херсонщині щорічно офіційно святкуватимуть День борщу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: