Процедура відбору суддів в Україні є безпрецедентною та прозорою, - Ентоні Хупер

Процедура відбору суддів в Україні є безпрецедентною та прозорою, - Ентоні Хупер
Я не знаю жодну іншу країну, яка б досягнула такого рівня прозорості під час відбору кандидатів на посади суддів, - Хуппер

Це був пошук відповідей на питання в оцінці кандидатів, - суддя

Голова Громадської ради міжнародних експертів сер Ентоні Хуппер переконаний, що відбір та призначення кандидатів на посади суддів в Україні є безпрецедентним на міжнародному рівні та прозорим. Про це він сказав на брифінгу.

«Я не знаю жодну іншу країну, яка б досягнула такого рівня прозорості під час відбору кандидатів на посади суддів», – зазначив сер Хуппер.

Сер Ентоні Хуппер, британський суддя у відставці, який працював суддею кримінального та цивільного відділень Апеляційного суду Англії та Уельсу. Він схвально оцінив співпрацю з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

«Те, що ми зробили – неймовірно», - повідомив Ентоні Хуппер під час спільного брифінгу з ВККСУ.

«Я хочу сказати про прозорість. У моїй країні (Велика Британія - ред) призначення суддів має абсолютно нульову прозорість. Я сподіваюсь, що ви дивились співбесіди, які проводились тут, у Комісії, на каналі Уoutube. І ви бачили, які непрості питання ставили кандидатам. Ми уважно дивились їх (кандидатів – ред.) фінансові справи і все це транслювалося. Я не знаю жодну іншу країну, яка б досягнула такого рівня прозорості під час відбору кандидатів на посади суддів», - прокоментував спільну роботу з ВККСУ Голова ГРМЕ сер Ентоні Хупер.

У ВККС теж говорять про позитивні наслідки такої співпраці, пвд час якої члени ВККС та ГРМЕ поставили кандидатам 1169 питань.

«Наша спільна робота продемонструвала єдність підходів та поглядів, це не були дебати, де б ми переконували один одного щодо чеснот, це був пошук відповідей на питання в оцінці кандидатів. Як виявилось, в усіх країнах погляди на чесноти, зокрема, судді однакові. Ми однаково бачимо гідні і не гідні вчинки», - прокоментував перший досвід роботи з ГРМЕ заступник голови ВККСУ Станіслав Щотка.

Нагадаємо, 28 січня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) та Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ) завершили спеціальні спільні засідання в межах конкурсу до Вищого антикорупційного суду.

Загалом з 18 січня 2019 року проведено шість засідань, де відбулись співбесіди з 46 кандидатами. За підсумками засідань 39 кандидатів припинили участь у конкурсі, 7 кандидатів успішно пройшли засідання і братимуть участь у наступному етапі кваліфікаційного оцінювання — «Дослідження досьє та проведення співбесіди», 3 кандидати написали заяви про припинення участі у конкурсі до початку засідань.

Конкурс на 27 посад суддів Вищого антикорупційного суду та 12 посад суддів Апеляційної палати цього суду розпочався 02 серпня 2018 року та є частиною судової реформи, що відбувається в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: