Перша в Україні ОТГ почала продаж прав оренди на землю через електронний аукціон

Перша в Україні ОТГ почала продаж прав оренди на землю через електронний аукціон
Голова Білозерської Об’єднаною територіальної громади Володимир Міцук зазначив, що їх громада вважає себе передовою

Білозерська ОТГ продає права оренди на землю через онлайн-аукціон для поповнення місцевого бюджету

16 січня 2019 року відбулось підписання договору про реалізацію прав оренди сільськогосподарських земель на електронному майданчику OpenMarketLand між ДП «СЕТАМ» (Міністерства юстиції України) та Білозерською Об’єднаною територіальною громадою Черкаської області. Про це йдеться на сайті OpenMarket.

За словами генерального директора ДП «СЕТАМ» Віктора Вишньова, Білозерська ОТГ стала першою в Україні, що розпочала продаж переданих їм у користування прав оренди на землю.

«Це дозволить залучити додаткові кошти для розвитку громади, які можуть бути використані на ремонт доріг, дитсадків, шкіл тощо», - розповів Вишньов.

Голова Білозерської Об’єднаною територіальної громади Володимир Міцук зазначив, що їх громада вважає себе передовою ОТГ у Черкаській області, тому для них дуже цікавить цей напрямок співпраці новітніх рішень у сфері земельних відносин і поповенення бюджету громади.

У рамках пілотного проекту на майданчику OpenMarketLand вже проведено 200 успішних аукціонів на 18,4 млн грн. Додатково у результаті конкурентних електронних торгів для місцевих бюджетів зароблено 10,3  млн грн.

Усі торги проходять з використанням сучасної технології захисту Blockchain.
Для того щоб Об’єднаній територіальній громаді розпочати продаж прав оренди на земельні ділянки через майданчик OpenMarket.Land потрібно зробити усього чотири кроки:
1. На основі Правил проведення електронних земельних торгів у формі аукціону, затверджених наказом ДП “СЕТАМ” від 26.11.2018 року №141, затвердити власний Порядок проведення електронних земельних торгів з реалізації земельних ділянок комунальної власності (або прав на них).
2. Прийняти рішення про передачу земельної ділянки (або прав на неї) комунальної власності на реалізацію шляхом проведення електронних торгів.
3. Укласти договір з Державним підприємством «СЕТАМ».
4. Укласти договір про проведення електронних земельних торгів з відповідною землевпорядною організацією.

Нагадаємо, 20 вересня 2018 року ДП «СЕТАМ» та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру та Міністерство аграрної політики та продовольства України презентували пілотний проект впровадження електронних земельних торгів. За розрахунками уряду, зростання надходжень до місцевих бюджетів від передачі державної землі в оренду вже за півтора роки перевищить 1 млрд. грн. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: