На Закарпатті фермери вивели морозостійкі сорти хурми та ківі (відео)

На Закарпатті фермери вивели морозостійкі сорти хурми та ківі (відео)
Господарі збирай урожай ківі на відкритому ґрунті
Скріншот із відео

Садівники вирощують 150 видів рослин

Родина Марущаків з Виноградова на Закарпатті вирощує екзотичні культури вже протягом двох поколінь. Починала справу Лариса Марущак, а нині садом більше опікується її син Олександр.

Загалом садівники вирощують близько 150 видів рослин. Банани, ківі, хурма, азиміна та інші екзоти ростуть тут як на закритому, так і на відкритому ґрунті, повідомляє Seeds.

Крім розведення рослин та продажу саджанців, Марущаки займаються і селекцією рослин. Так, наприклад, вивели морозостійкі сорти ківі та хурми. Тепер експериментують з маракуєю та азіміною.

«Наразі найбільший попит є на саджанці хурми та ківі. Також почали активно цікавитися азиміною. Це нова для України культура. Планую вести її селекцію на зимостійкість, розмір та смак плоду. Що ж до інших культур, то для того, щоб хурма вижила та зростала без проблем, бажано садити її з південного боку якоїсь будівлі, яка опалюється взимку. Це даватиме додатково 1-3 градуси тепла.

Також можна садити її біля глухого бетонного паркану. Протягом перших двох-трьох років після висаджування саджанців перед зимівлею варто на коріння насипати велику купу листя, а сам штамбик обмотувати агроволокном. Це ще плюс 2-3 додаткових градуси тепла, тому хурма виживе», – розповідає Лариса Марущак.

Крім садів у господарстві є дві теплиці та розсадник. Роботи тут є на 365 днів на рік, розповідає Олександр. Так, лише на полив під час спеки витрачається три години на день. Марущаки постійно розвивають господарство та інвестують в нього.

Нагадаємо, на Львівщині садівник вирощує «золотий» горіх: культура настільки перспективна, що нею зацікавилися араби.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: