У Тернопільській ОДА не виключили, що перші хворі на Covid-19 були в області ще у січні

У Тернопільській ОДА не виключили, що перші хворі на Covid-19 були в області ще у січні
З 1 квітня всім районним лікарням на Тернопільщині місцева влада запропонує перейти на однопрофільний режим роботи – надання допомоги тільки хворим з коронавірусною інфекцією - чиновник

Керівник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук: «Ми маємо не плакати, а виходити з ситуації, яка є»

Володимир Богайчук, керівник управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації припускає, що перші хворі на коронавірус в області з’явилися ще у січні. Про це Богайчук сказав в інтерв’ю «Главкому».

Проте, за словами Богайчука, наразі перевірити чи справді коронавірус був на Тернопільщині на початку року швидкими тестами неможливо.

«Ці швидкі тести діють короткий час після захворювання. Далі діють інші тести. Наскільки я знаю, в Івано-Франківській області 40 людей лежить з пневмонією і всі позитивні (хворі на Covid-19). Принаймні на це вказали результати тестування», - повідомив чиновник.

Богайчук поінформував, що з 1 квітня всім районним лікарням на Тернопільщині місцева влада запропонує перейти на однопрофільний режим роботи – надання допомоги тільки хворим з коронавірусною інфекцією. «Наприклад, Монастириську лікарню ми взагалі не планували включати до таких. Тому що вона знаходиться у найменшому районі в області. Але для того, щоби локалізувати розповсюдження і враховуючи медичний персонал, який у ній працює, ми вирішили там зробити шпиталь (для коронавірусних хворих «Главком»)», - розповів керівник управління охорони здоров’я Тернопільської.

Що ж до проблем з отриманням тестів, то Богайчук зазначив: «Ми маємо не плакати, а виходити із ситуації, яка є».

За словами чиновника на Тернопільщині багато проблем: бракує засобів індивідуального захисту – масок, окулярів, бахіл, тестів тощо. «Коли ми проводили наші попередні обстеження, ми взагалі не мали тестів на коронавірус, проводили обстеження пацієнтів, аби виключити у них грип А і Б. А чи знаєте, що може бути одночасно грип А і Б разом з коронавірусною інфекцією», - поділився Богайчук і додав, що вже від початку поширення коронавірусу усі медичні працівники працювали у засобах індивідуального захисту. «Уявіть собі, якби вони не працювали у засобах захисту, що було б далі», - каже чиновник.

Богайчук розповів, що на сьогодні пацієнт з підозрою на коронавірус може просидіти у лікарні до 10 годин. «Якщо немає коронавірусної інфекції, тоді тестуються на грип. Досліджується наявність грипу А, Б, риновірусні інфекції. Загалом це дослідження проводиться 7-8 годин. Часом навіть 9-10 годин. Уявіть як пацієнту, який сидить у палаті і чекає», - зауважив керівник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА.

Як повідомлялося 21 березня, лікарні Тернополя були переповнені хворими з пневмонією ще два місяці тому.

Нагадаємо, станом на 31 березня в Україні кількість хворих на коронавірус зросла. За даними Міністерства охорони здоров'я зафіксовано 549 випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Із них 13 летальних, вісім пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 69 нових випадків. У Тернопільській області зареєстровано 78 людей з коронавірусною інфекцією.

До слова, у світі на коронавірус вже захворіло понад 785 тисяч людей

Також за даними МЗС 30 українців лікуютьсяв від коронавірусу за кордоном.

Читайте більше:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: