Боротьба зі СНІДом в Україні: 2016-й став «переломним роком»

Боротьба зі СНІДом в Україні: 2016-й став «переломним роком»
Боротьба зі СНІДом

2016 рік став переломним для українців, які живуть з ВІЛ: держава заклала в бюджет майбутнього року більше грошей на боротьбу з цією хворобою

На цьому організації, які намагаються протидіяти хворобі, наголосили напередодні 1 грудня - дня боротьби зі СНІДом.

Втім, Україна все ще залишається лідером за масштабами поширення ВІЛ у Європі, і про подолання епідемії поки що не йдеться.

Навпаки - ситуація, порівняно з 2012 роком, знову погіршується.

«Грандіозний прорив»

У проекті бюджету на 2017 рік видатки на охорону здоров'я вперше збільшили на 2 мільярди гривень, а фінансування програми з протидії ВІЛ зросло на 132%.

«Ми віримо, що до кінця 2016 року Верховна Рада схвалить його (бюджет. - Ред.) повністю!» - заявили у фонді «АНТИСНІД».

«Головне досягення року, на мою думку, - це можливість створення нового рівня досяжності лікування для наших людей», - прокоментував ВВС Україна представник фонду Павло Пімінов.

Збільшення витрат на лікування він називає «грандіозним проривом».

У серпні Кабмін погодив перелік ліків для закупівлі міжнародними організаціями за гроші держбюджету-2016. Активісти стверджують, що це допомогло значно зменшити вартість медикаментів.

Згодом до того переліку додали препарати для антиретровірусної терапії для хворих на СНІД, тест-системи для діагностики ВІЛ-інфекції, а днями - замісну підтримуючу терапію.

«Це дозволить виконати зобов'язання України перед Глобальним фондом із боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією», - повідомили в МОЗ.

Тепер, за словами представників громадських організацій, головне - стежити за тим, як витрачають виділені гроші, аби ті, кому потрібне лікування, отримали його.

Статистика проти

У 2012 році вперше в історії України епідемія ВІЛ/СНІДу сповільнилася - кількість нових випадків виявилися нижчою, ніж у 2011-му.

«Але після 2013, а особливо з початком воєнних дій в Україні, розпочався зворотній процес. На Сході, який і так був найбільше ураженим епідемією, почала руйнуватися інфраструктура охорони здоров'я, у тому числі інфраструктура для надання допомоги ВІЛ-позитивним», - розповів Павло Пімінов.

В Українському центрі контролю за соціально небезпечними захворюваннями підрахували, що станом на кінець жовтня 2016-го в Україні зареєстрували понад 13 тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції. Понад 2 тисячі з цих людей - віком до 14 років (народилися від інфікованих батьків).

Утім, ці цифри не включають показники із непідконтрольних українській владі регіонів, тож насправді ситуація може бути гіршою.

Загалом Україна досі залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ. За оцінками експертів UNAIDS, з інфекцією живуть до 250 тисяч людей.

«Усі експерти та отримувачі послуг кажуть, що ситуація наразі погіршується, а не покращується», - каже пан Пімінов.

Найбільш ураженими регіонами є Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська й Одеська області, а також Київ.

Найчастіше українці інфікуються через незахищений секс - у 2015-му цей показник склав 60%. Поширеним також є зараження через ін'єкції наркотиків.

Більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні реєструють у молодих людей віком від 15 до 30 років.

Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 293 739 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу померли майже 41 тисяча людей.

Аби переламати статистику, кажуть експерти, слід забезпечувати хворим лікування - не лише у випадках погіршення здоров'я, а одразу після виявлення ВІЛ.

«Це, власне, і є інструмент профілактики - що більше людей отримують терапію, то більше людей абсолютно безпечні і не здатні інфікувати інших. Це важлива річ, яку треба зробити наступного року», - вважає Павло Пімінов.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: