Бурштин для депутата

Бурштин для депутата

Нардеп від БПП Борислав Розенблат хоче стати «бурштиновим королем» Житомирщини

За останні кілька років небувалого розмаху набуло нелегальне видобування бурштину на Поліссі. Копачі знищують цілі регіони варварським методом розмивання ґрунту. Українське Полісся стало ареною справжніх боїв за ділянки, на яких є бурштинові розсипи. Там на дорогах стоять справжні блокпости, які охороняють озброєні бандити, встановлена «такса» за можливість поставити помпу, відбуваються збройні сутички між конкуруючими угрупуваннями копачів та правоохоронцями.

Держава поки не знає, як навіть підступитися до «бурштинового питання», адже цей бізнес є чи не єдиним джерелом заробітку для місцевого населення. Але рано чи пізно цю проблему доведеться вирішувати.
 
І спритні ділки вже готуються до неминучого переділу цього ринку. Одним з них є народний депутат від БПП Борислав Розенблат. 
 
За даними інформованих джерел, ця людина вже почала оформлювати на своїх підставних юридичних та фізичних осіб земельні ділянки в Олевському районі Житомирської області, де є поклади «сонячного каміння».

«Житомирський олігарх»

Борислав Розенблат намагався потрапити до Верховної Раді ще у 2002 році, однак тоді програв вибори у мажоритарному округу на Житомирщині - попри те, що був членом партії СДПУ(о) тоді всесильного Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна.
 
2010-го року Розенблат безуспішно намагався потрапити до Житомирської облради за списком Партії регіонів. У цьому ж списку йшли такі одіозні діячі режиму Віктора Януковича, як Едуард Ставицький та Микола Присяжнюк. 
 
Політична удача посміхнулася Розенблату лише після Майдану, коли став довіреною особою Петра Порошенка на президентмьких виборах 2014 року. Того ж року він таки отримав бажаний мандат народного депутата, балотуючись уже від БПП. 
 
Борислав Розенблат та його родина – батько Соломон, сестра Олена та дружина Жанна –контролюють цілу фінансову-промислову групу, центральною ланкою якої є акціонерне товариство «Фаворит».
 
Інтереси родинного бізнесу різноманітні – це і продукти харчування (переважно «молочка»), будівельний бізнес і продаж будматеріалів, транспортні перевезення, цукрове виробництво і аграрний бізнес. 
 
До групи Розенблатів, зокрема, входили Галіївський маслозавод, маслозавод «Прилуки», Корецький цукровий завод, фірми «Корецький аграрій», «Фаворит Агро» та багато інших. 
 
Однак промислові підприємства, які опинилися в руках Розенблатів, спіткала прикра доля. Як зазначала житомирська преса, маслозавод «Прилуки» збанкротував, а Галіївський маслозавод опинився у боргах. Також були опубліковані фото, які чудово ілюструють наслідки господарювання Розенблатів. 
Кілька років тому такий «прогресивний» підхід до бізнесу зацікавив правоохоронців. Житомирські податківці порушили кілька кримінальних проваджень за фактом ухилення від сплати податків службовцями Галіївського маслозаводу та дочірньої компанії «Фаворит Опт» сумарно більш ніж на 3 мільйони гривень.
 
Однак після Майдану та успішного походу Розенблата у парламент по списку блоку Петра Порошенка ці справи були прогнозовано забуті.
Зараз нардеп Розенблат не соромиться ходити по телеканалах та розмірковувати вголос про економічне майбутнє держави від імені БПП. Більше того, він створив низку організацій, які покликані створити йому імідж волонтера АТО і патріота. Зокрема, нардеп є співзасновником громадської організації «Волонтери Житомирщини» та благодійного фонду «Бойове братерство Кіборгів». 
 
При цьому, колеги Розенблата по парламенту подейкують, що окрім українського паспорту нардеп також має громадянство Ізраїлю, що слугує непоганими «запасним аеродромом», адже ця країна своїх громадян не видає. Чим, наприклад, скористався колишній міністр в уряді Азарова Едуард Ставицький, який сховався від правосуддя в Ізраїлі і навіть змінив прізвище на Розенберг. 
 
Це важливо з огляду на те, що останнім часом нардеп вирішив долучитися до ще більш деструктивного процесу, і перетворити у руїни вже не продовольчі підприємства, а цілий регіон – свою малу Батьківщину.

«Сонячне каміння»

Як стверджують наші джерела у Житомирський облдержадміністрації, саме зараз триває процес оформлення земельних ділянок на підставні компанії та фізичних осіб, які начебто збираються розвивати аграрний бізнес в Олевському районі Житомирської області.
 
Концентрація землі нібито здійснюється в інтересах пана Розенблата. Прикриттям слугує бізнес його родини у сільськогосподарській галузі. Не зовсім зрозуміло, яка культура має вирости на пісках та камінні Олевського району.
 
Але якщо уважно подивитися на фізичну мапу, стає зрозуміло, що вирощувати ніхто нічого й не збирається. У цьому регіони сконцентровані бурштинові розсипи.
Варто зазначити певні особливості. На Житомирщині бурштин залягає таким чином, що його промисловий видобуток є економічно невигідним. Великим компаніям отримувати дозволи та платити ліцензію немає жодного сенсу мало.
 
Тож зараз місцеві платять бандитам та добувають бурштин варварським способом – розмиванням землі помпами. Власне, це чи не єдиний можливий заробіток для місцевих, адже роботи в області майже немає.
 
Враховуючи, що рано чи пізно держава буде змушена припинити бандитський «безпрєдєл» на бурштинових розсипах з блок-постами та перестрілками, видобуток «сонячного каменю» так чи інакше треба буде легалізувати.
Отримати у власність землю – найкращий спосіб. Головне, що після цього можна нічого не робити і продовжувати збирати данину з місцевих копачів замість бандитів. Тільки спочатку необхідно очолити процес легалізації, що чудово дозволяє зробити депутатський статус.
 
Власне, одразу після входження до парламенту Розенблат підписав законопроект про видобування та реалізацію бурштину. Ще минулого року помічник Розенблата Максим Глушаниця під час засідання робочих груп зазначав, що законопроект передбачає участь у видобутку бурштину так званих старательських артілей. 
Контроль за видобутком покладає на органи місцевого самоврядування обласного рівня. Для цього має бути створене комунальне підприємство відповідного профілю, одним із завдань якого повинно стати максимальне спрощення всіх дозвільних процедур старательським артілям. При цьому ними можуть бути тільки ті юридичні чи фізичні особи, які зареєстровані на даній території.
 
Ну а з «органами місцевого самоврядування» поважний місцевий бізнесмен завжди вирішить всі питання.
 
Щоправда, після цих «старательських артілей» на розмитій помпами землі не те що сільськогосподарські культури, бур’яни рости не будуть. Зате бурштин видобуватиметься і реалізовуватиметься під суворим контролем та наглядом народного депутата. Та приноситиме йому серйозні бариші. Це ж не якісь там маслозаводи розвивати.
Джерело: iPress.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: