Крайні праві Європи: проти міграції, проти ЄС, але за Росію

Крайні праві Європи: проти міграції, проти ЄС, але за Росію
Конференція Групи європейських партій і свобод у Європарламенті у Празі, 16 грудня 2017 року. На фото: Марін ле Пен (зліва), Томіо Окамура і Герт Вілдерс (справа)

Вплив правих радикалів у країнах Євросоюзу не варто переоцінювати

Прага – У чеській столиці відбувся конгрес руху «Європа націй і свободи», який об’єднує політиків крайніх правих поглядів, що представлені в Європейському парламенті. Всі ці партії є великими симпатиками Кремля, а дехто з європейських крайніх правих навіть має російське фінансування.

Прагу обрали місцем проведення «саміту» крайніх правих через те, що менше ніж два місяці тому до чеського парламенту вперше потрапили крайні праві – партія «Свобода і пряма демократія», набравши майже 11 відсотків голосів. Її лідер, Томіо Окамура, виступив у ролі господаря цього заходу.

Окрім Окамури, який виступає проти міграції, хоча сам має японське мігрантське коріння, головували на «саміті» лідер Національного фронту Франції Марін Ле Пен і очільник «Партії свободи» з Нідерландів Герт Вілдерс.

Загалом на конгресі були крайні праві з Угорщини (партія «Йоббік»), Німеччини, Польщі, Великої Британії, Греції («Новий світанок»), Австрії (Партія свободи),

Італії («Ліга Півночі»), фламандські націоналісти з Бельгії.

Мішень критики – іслам

У виступі перед журналістами Ле Пен, Вілдерс та Окамура, партія якого йшла на недавніх чеських виборах під гаслом «Ні – ісламу, ні – тероризму», головну критику спрямували проти мусульманської міграції до Європи, а також квот на мігрантів, що їх ЄС розподіляє серед країн-членів (країни Вишеградської групи колективно відмовляються приймати квоти Брюсселя).

«Ми виступаємо проти ісламізації... Ми маємо надсилати назад кожен човен із нелегальними мігрантами. Нам треба набратися відваги, щоб провести де-ісламізацію», – заявив журналістам Вілдерс.

«Ніхто з нас не є ксенофобом. Просто Європа йде до катастрофи і поразки. Ми не можемо встояти перед організованими міграційними потоками. Ми любимо різноманітність. Я люблю Нідерланди, коли вони нідерландські, Чехію – коли вона чеська, Франція – коли вона французька, а Італію – коли вона італійська... ЄС робить все не так», – сказала Ле Пен, під активне і схвальне киванння Окамури, який також виступає проти міграції мусульман до Європи, хоча в Чехії, за різними даними, живе всього від трьох до 20 тисяч мусульман.

Сам Окамура каже, що виступає проти міграції «заради збереження європейської цивілізації та європейських цінностей».

Загалом виступам лідерів крайніх правих був притаманний сильний євроскептицизм і постійна критика Брюсселя і ЄС.

Всі вони тією чи іншою мірою виступили проти членства своїх країн в Євросоюзі, заявляючи, що ЄС рухається до федеративного устрою з наддержавною надбудовою. Їхній же ідеал – «Європа націй і суверенних держав».

«Європа завтра – це Європа народів», – заявила Ле Пен.

Любов до Кремля

Єднає цих політиків і те, що вони симпатизують Росії і виступають за зняття санкцій ЄС проти Москви, накладених за анексію Криму і російську агресію на Донбасі.

Марін Ле Пен, яка раніше цього року програла у фіналі президентські вибори у Франції, взагалі заявила про підтримку намірів Володимира Путіна переобратися на посаду президента Росії.

Ле Пен розкритикувала санкції проти Росії, сказавши, що «Росія не повинна бути ізольована на міжнародній арені... Росія нічого поганого не зробила, і немає причин ставитись до неї погано».

Ле Пен перед французькими президентськими виборами, була в Москві і заручилася підтримкою Кремля. Крім того, західна преса писала, що в фінансуванні її партії, як і багатьох інших крайніх правих сил в Європі, є й російський фінансовий слід.

Вілдерс, «Партія свободи» якого активно опонувала ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, був більш стриманий в оцінці політики Росії.

«Моя країна має проблеми, серйозні проблеми щодо Росії. Тут і питання Криму, і питання літака рейсу МН-17, який був збитий, і коли загинуло багато моїх співгромадян», – сказав він. Але потім додав, що Росія має бути союзником Європи, «оскільки має багато спільного» з нею.

Окамура теж виступив «проти конфронтації з Росією», яка «не дала гарних результатів», маючи на увазі санкції ЄС.

«Краще переговори, аніж битва... Я не думаю, що Росія є спільним ворогом, адже небезпека для Європи йде з Півдня та з Близького Сходу», -- сказав Окамура.

Протести проти крайніх правих

Вплив правих радикалів у країнах Євросоюзу не варто переоцінювати.

Ле Пен зазнала поразки на президентських виборах у Франції, партія Вілдерса, хоч і була другою під час парламентських виборів у Нідерландах, але так і залишилася поза урядовою коаліцією.

Окамура, який, за висловом одного чеського політолога, «часом балансує на межі расизму», хоч і потрапив в чеський парламент вперше, але його партія все ж фінішувала четвертою.

Однак, применшувати вплив цих сил теж не варто. 16 грудня «Партія свободи» в Австрії стала партнером по урядовій коаліції – це вперше в історії ЄС крайня права партія формує уряд.

Два дні поспіль під час конгресу крайніх правих сотні чехів виходили на акції протесту проти їхнього зібрання, незважаючи на прохолодну погоду.

Гаслом протестувальників було: «Проти політики страху».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: