В Європі зітхнули з полегшенням через створення урядової коаліції в Німеччині

В Європі зітхнули з полегшенням через створення урядової коаліції в Німеччині
Канцлерка Анґела Меркель, очільник ХСС Горст Зеегофер та ймовірна наступна очільниця соціал-демократів Андреа Налес

Зеленому світлу для створення великої коаліції від членів СДПН зраділи в Європі

Повідомлення про згоду більшості членів Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) створити «велику коаліцію» з консерваторами схвально сприйняли в сусідніх країнах та в інституціях ЄС. У неділю, 4 березня, президент Франції Еммануель Макрон назвав результати голосування соціал-демократів «доброю новиною для Європи». Хазяїн Єлисейського  палацу зателефонував канцлерці Німеччини Анґелі Меркель (Angela Merkel) та виконувачу обов'язків голови СДПН Олафу Шольцу (Olaf Scholz) і привітав їх.

У повідомленні прес-служби Єлисейського палацу наголошується, що французький лідер сподівається вже найближчими тижнями розпочати співпрацю з новим німецьким урядом. На думку Макрона, метою такої співпраці має стати розробка «нових ініціатив» задля подальшого просування «європейського проекту», цитує інформагенція AFP.

Тим часом прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель закликав «не гаяти часу». На його переконання, новий німецький уряд зможе стати «провідною силою європейського проекту». Також глава бельгійського уряду вказав на необхідність досягнення прогресу в таких питаннях як міграція та посилення європейської економіки й безпеки.

Функціонери ЄС теж у захваті

Створення нової «великої коаліції» в Німеччині схвально зустріли й в Європейській Комісії та Європейському Парламенті. Віце-голова Єврокомісії Франс Тіммерманс на своїй сторінці в соціальній мережі Twitter, обігравши німецьке позначення для «великої коаліції» GroKo, написав: «Вперед, коаліціє! За солідарність в Німеччині та ЄС!»

Єврокомісар з питань економіки П’єр Московісі у Twitter привітав німецьких соціал-демократів з рішенням та назвав голосування «сповненим відповідальності». 

Схвально відреагував на створення коаліції й голова фракції консервативної Європейської народної партії (ЄРП) в Європарламенті Манфред Вебер (Manfred Weber). На думку Вебера, це «добре», що німецькі соціал-демократи висловилися за «відповідальність за країну й Європу».

«Дороговказ» для Порошенка

До схвальних реакцій на створення нового уряду в Німеччині приєднався й президент України Петро Порошенко. У повідомленні в мережі Twitter німецькою та українською мовами він назвав узгоджену коаліційну угоду «дороговказом для продовження політичної підтримки України та завершення російської агресії».

Нагадаємо, результати голосування німецьких соціал-демократів привітала також і канцлерка Анґела Меркель (Angela Merkel), яка зазначила, що з нетерпінням чекає на подальшу співпрацю в рамках коаліції «на благо країни».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: