Борги в «зеленій» енергетиці зупиняють інвесторів від планів будувати нові електростанції – інвестор

Борги в «зеленій» енергетиці зупиняють інвесторів від планів будувати нові електростанції – інвестор
Підприємства відновлюваної енергетики з 1 липня фіксують критичні недоплати за вироблену електроенергію, які досягають майже 70%
фото з відкритих джерел

Потенціал розвитку зеленої енергетики в Україні дуже високий, однак його не можна досягти без залучення приватних інвесторів

Багатомільярдна заборгованість перед підприємствами зеленої енергетики України та відсутність реальних ринкових умов роботи в секторі електроенергетики стримують розвиток галузі, оскільки інвестори не вкладають кошти в нові проєкти за таких обставин. Про це в ході форуму «Зелене відновлення України» заявив Олександр Подпругін, регіональний менеджер німецької компанії Notus Energy в Україні.

«Коли ми розмовляємо про трансформацію української енергетики, ми маємо змінити парадигму мислення і те, як держава ставиться до приватних інвестицій», – заявив Подпругін.

«Ми маємо знімати прайс кепи, маємо відкривати ринок, знижувати рівень маніпуляції та ручного керування галуззю», – додав він.

Менеджер зазначив, що інвестори чудово розуміють відсутність справжнього ринку електроенергії в Україні і не ризикуватимуть вкладати кошти без розуміння того, що їхній проєкт окупиться. За його словами, пріоритетом України має бути не стільки обговорення різних стратегічних планів, які демонструються на міжнародну аудиторію, а вирішення головних операційних проблем – зокрема питання боргів перед підприємствами «зеленої» енергетики.

«Питання по заборгованості це не про перспективу, а про «гігієну». Тобто це те, що має вирішитися, щоб нові проєкти в Україні були і це базова потреба», – зазначив Подпругін. Він підкреслив, що потенціал розвитку зеленої енергетики в Україні дуже високий, однак його не можна досягти без залучення приватних інвесторів, частина з яких працюють в умовах критичних недоплат за вироблену електроенергію з відновлюваних джерел енергії.

Нагадаємо, Українська асоціація відновлюваної енергетики повідомила, що підприємства відновлюваної енергетики з 1 липня фіксують критичні недоплати за вироблену електроенергію, які досягають майже 70%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: