30 мільярдів гривень збитків отримають енергетики в цьому році, – Омельченко

30 мільярдів гривень збитків отримають енергетики в цьому році, – Омельченко
Кризова ситуація склалася з атомною енергетикою, у них немає навіть грошей на зарплати, не врегульовані питання з «Гарантованим покупцем»

Кризова ситуація склалася з атомною енергетикою – Омельченко

В цьому році енергетики отримають 30 млрд грн. збитків, і якщо уряд не втрутиться, в наступні півроку ми матимемо системні відключення світла. Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Найбільш складна ситуація все ж таки у нас на ринку електричної енергії на сьогодні відбувається. Тому що це начебто не пов’язано напряму з цінами на нафту і газ, але коронавірус прискорив кризові явища на енергетичному ринку України, які і так проглядалися. Насамперед по суті критичний збиток компаній, який зараз можна оцінювати вже з початку року понад 30 мільярдів гривень, це тільки, наприклад, вугільна галузь і теплові електростанції очікують збитків у цьому році десь на рівні 30 мільярдів гривень», – сказав Омельченко

Експерт також зазначив, що кризова ситуація склалася з атомною енергетикою, у них немає навіть грошей на зарплати, не врегульовані питання з «Гарантованим покупцем», з підприємствами ВДЕ. На його думку, якщо зараз уряд не вдасться до термінових дій, в наступні півроку в країні відбуватимуться системні відключення споживачів від електроенергії.

«Уряд має вживати вже термінові активні дії. Я передбачаю, що в цьому році на енергоринку дефіцит критичний ліквідності перевищить 50 мільярдів гривень. Які б заходи всередині ринку не приймалися, але без втручання уряду, Нацбанку, Міністерства фінансів криза неплатежів, яка пов’язана з безробіттям, пов’язана зі зниженням попиту платоспроможного може призвести, якщо уряд не задіє активні дії, в тому числі з ліквідністю, в тому числі з регулюванням питання ринку електричної енергії, це може призвести вже протягом наступного півроку до системи блекаутів», – вважає Омельченко.

Нагадаємо, раніше гендиректор «Енергоатом-Трейдинг» Сергій Бедін заявив, що через кризу на ринку електроенергії НАЕК «Енергоатом» не отримав більше 4 млрд грн за поставлену електроенергію від ДП «Гарантований покупець»,якому постачає 85% всієї атомної електроенергії для потреб населення, і внаслідок цього компанія на даний час не може забезпечити закупівлю та вивезення ядерного палива.

В свою чергу голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький заявив, що через низький рівень оплати населенням за спожиту електроенергію та кризу в енергогалузі компанія не має коштів на ремонт мереж. А керівник «Житомиробленерго» Олексій Шекета повідомив, що через зменшення платежів за спожиту електроенергію підприємство може запровадити віялове вимкнення електропостачання для підприємств та побутових споживачів.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: