Експерт пояснив, чому в Україні не запрацює новий молочний стандарт ЄС
«Треба мінімум удвічі підняти виробництво індустріального молока, щоб диктувати про нові стандарти»
У липні в Україні має «запрацювати» новий молочний стандарт, згідно з яким переробники мають відмовитися приймати молоко другого сорту, яке не відповідає вимогам ЄС через високе бактеріальне забруднення. Проте голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський переконаний: цей стандарт працювати не буде. Чому так, Чагаровський пояснив у інтерв’ю «Главкому».
«В Україні дефіцит молочної сировини, і через це у нас виникає таке явище як сезонність. Взимку виробляється молока менше ніж влітку. Бо з листопада по квітень корів з пасовищ люди заганяють у хлів. Для корови це великий стрес, через це вона дає менше молока. Півроку треба годувати корову кормами, які складно заготовляти. Вона не доїдає і дає менше молока. Тому його взимку селяни здають значно менше. У період, коли є дефіцит молочної сировини, ніколи не буде працювати заборона на прийом молока другого сорту якості. Як буде прийматися молоко? Будуть здавати на переробні підприємства другий сорт і писати «перший». І на цьому все закінчиться, розумієте? Треба мінімум удвічі підняти виробництво індустріального молока, щоб диктувати про нові стандарти», - пояснив Чагаровський.
На думку експерта, для того, аби щось змінювалось, треба навчитись робити реальний баланс виробництва молока, переробки і споживання – «те, що в нас не вміють робити ні в Міністерстві аграрної політики, ні в Міністерстві економіки, ні в Держстаті».
Повну версію інтерв’ю читайте тут: Вадим Чагаровський: Українець тепер споживає у рази менше молочної продукції, ніж за радянських часів.
Коментарі — 0