Експерт розповів, чи з’являться в магазинах дешеві українські овочі та фрукти

Експерт розповів, чи з’являться в магазинах дешеві українські овочі та фрукти

Ослаблення карантину істотно не вплине на ціни

В українських супермаркетах закордонні апельсини іноді дешевші за вітчизняні огірки. Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що після ослаблення карантину не варто очікувати появи в магазинах недорогих вітчизняних овочів. Про це він розповів в спецпроекті «Карантин» на телеканалі «Київ».

«Ще три роки тому ціни на соціальні продукти такі, як крупи, хліб молоко та ін. в магазинах в нашій країні були нижчими. Поступово вони росли і дійшли вже європейського рівня. А більше року ми спостерігаємо картину, коли більше половини продуктів харчування українцям коштує дорожче, ніж полякам, угорцям і навіть німцям», - сказав експерт.

На його думку, ослаблення карантину істотно не вплине на ціни, тому що торговельним мережам невигідно працювати з дрібними фермерами. З одного боку, самі аграрії часто не готові до такої співпраці - не можуть надати документи, сертифікати якості тощо. А з іншого боку, скажімо, фермер може поставити одну тонну продукції, а торговельній мережі потрібно сто тонн. Це означає, що на місяць потрібно укласти не один, а сто договорів.

Цікаво, що не дивлячись на такі додаткові труднощі, все одно деякі торговельні мережі під час карантину погодилися працювати з дрібними постачальниками, аби підтримати їх бізнес, зазначив Дорошенко.

Однак треба розуміти, що якщо така продукція потрапляє до супермаркетів, то її ціна все одно відразу зростає на 25-30% через ПДВ і додаткові витрати, підкреслив експерт.

Якщо ж говорити про якість продукції, то, на думку Дорошенка, м'ясо безпечніше брати в магазинах, оскільки не завжди на ринках дотримуються температурного режиму. А овочі та фрукти не тільки дешевші, але й якісніші на ринках. «На жаль, за двадцять років магазини так і не навчилися працювати з такою продукцією», - резюмував експерт.

До слова, Україна продовжує активно вивозити зерно. Експорт пшениці на третину більший, ніж минулого сезону.

Також українські аграрії можуть втратити до 25% врожаю через весняні заморозки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: