Експорт волоського горіха з України за два місяці зріс на 18%

Експорт волоського горіха з України за два місяці зріс на 18%

Основна частина волоського горіха з України поки що продається в низькому ціновому сегменті

Виручка українських експортерів від експорту волоського горіха в цьому сезоні знизилася попри зростання обсягів експорту

Експорт волоського горіха з України за перші два місяці сезону (вересень - жовтень 2018 року) виріс на 18% в порівнянні з тим же періодом попереднього сезону. Про це інформує EastFruit.

За даними видання, завдяки більш ранньому початку збирання горіхів, масштабний експорт волоського горіха нового врожаю стартував в цьому році вже в вересні, коли було експортовано в 3,6 рази більше продукції, ніж роком раніше.

У жовтні різниця в обсягах експорту знизилася, хоча як і раніше експорт в жовтні поточного року перевищував торішній обсяг на 12%. Зазвичай найбільші обсяги експорту горіхів з України спостерігаються в останні два місяці кожного року - в листопаді і грудні. Чи зможе Україна утримати високі темпи експорту волоського горіха?

У цьому сезоні, на думку учасників ринку, ситуація цілком може змінитися. Ціни на волоський горіх в Європі в цьому році суттєво знизилися. Частково це обумовлено торговими війнами США і Туреччини. Через девальвацію турецької валюти і підвищення мит на американські товари, великий обсяг американських горіхів потрапив на ринок ЄС, надавши серйозний тиск на ціни. В результаті, виручка українських експортерів від експорту волоського горіха в цьому сезоні, попри зростання обсягів, знизилася на 2%. Таким чином середня ціна у вересні-жовтні була нижчою 20%, ніж роком раніше.

Якщо врахувати, що основна частина волоського горіха з України поки що продається в низькому ціновому сегменті, тому що збирається на приватних подвір'ях і вздовж доріг, то в цьому році українським експортерам такого горіха доведеться особливо складно. Учасники ринку вважають, що попиту на такий горіх поки немає навіть за найнижчими цінами. Оскільки прогнозується, що врожай волоського горіха в Україні в 2018 році буде рекордним, рівень цін на внутрішньому ринку також може виявитися рекордно низьким. Зовсім недавно ціни вже обвалилися, і, схоже, це ще не межа.

У сусідній Молдові урожай волоських горіхів в 2018 році, навпаки, знизився. Однак навіть при більш низькому врожаї, Молдова зазнає труднощів з експортом горіха. Фермери з Молдови навіть повідомляли про намір залишити частину врожаю горіхів на деревах через занадто низькі ціни на нього.

Нагадаємо, що Україна і Молдова є найбільшими експортерами волоського горіха в Європі і входять до числа провідних світових експортерів цієї продукції. В останні роки обидві країни активно нарощували площі інтенсивних горіхових садів, що, в 2019-2025 роках може призвести до різкого зростання обсягів виробництва в цих країнах. Аналогічні тенденції спостерігаються і в Узбекистані, який вже активно піднімається в рейтингу найбільших світових країн-експортерів волоського горіха.

Нагадаємо, Україна в січні-вересні 2018 року експортувала плодів і ягід на 157 мільйонів доларів, що на 40% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: