Енергетична галузь на межі виживання, а міністра досі не призначено, – Тимошенко

Енергетична галузь на межі виживання, а міністра досі не призначено, – Тимошенко
У нас такий провал, що зараз і атомники, і тепловики, і шахтарі заявляють, що у нас почнуться знову віялові відключення електроенергії, як було на початку 2000 року – Тимошенко

«Унаслідок імпорту електроенергії та енергетичного вугілля з Росії вітчизняна енергогалузь виявилася на межі виживання» – лідер фракції «Батьківщина»

Енергетична галузь перебуває на межі виживання, і відсутність профільного міністра в такій ситуації неприпустима.

Про це заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«У країні реально назріває просто якась неймовірна енергетична криза на рівному місці. Так, у нас є сьогодні зменшення обсягу споживання електроенергії через те, що у нас під час карантину не так працюють підприємства. Але такого стану, як сьогодні, у нас не було ніколи», – сказала Тимошенко.

Вона зазначила, що унаслідок імпорту електроенергії та енергетичного вугілля з Росії вітчизняна енергогалузь виявилася на межі виживання, а генеруючі і вуглевидобувні підприємства мають мільярди гривень збитків.

«Енергоатом» – 5 млрд гривень заборгованості від єдиного покупця, ДП «Гарантований покупець». Вони сьогодні на межі по суті невиплати заробітної плати. Тепловим електростанціям сьогодні нікуди подіти свою електроенергію, і вони вийдуть на поточний рік приблизно з 13 мільярдами збитків. Їм просто доведеться якісь із теплових станцій зупинити. Далі – вугільні підприємства наші. Вони сьогодні затарені енергетичним вугіллям. Сьогодні теплові електростанції затарені енергетичним вугіллям, близько 3 мільйонів на складах. Такого ніколи не було. Шахти реально сьогодні буде зупинено», – сказала Тимошенко.

На думку лідера «Батьківщини», відсутність призначеного міністра енергетики в ситуації, коли галузь перебуває на межі виживання, є неприпустимим.

«Ми реально поставили на межу виживання нашу енергетичну галузь. І у нас немає міністра енергетики, у нас немає керівника енергетичних структур, що входять до складу Міністерства енергетики. Тобто, у нас такий провал, що зараз і атомники, і тепловики, і шахтарі заявляють, що у нас почнуться знову віялові відключення електроенергії, як було на початку 2000 року», – підкреслила Тимошенко.

Нагадаємо, раніше гендиректор «Енергоатом-Трейдинг» Сергій Бедін заявив, що через кризу на ринку електроенергії НАЕК «Енергоатом» не отримав більше 4 млрд грн за поставлену електроенергію від ДП «Гарантований покупець»,якому постачає 85% всієї атомної електроенергії для потреб населення, і внаслідок цього компанія на даний час не може забезпечити закупівлю та вивезення ядерного палива.

В свою чергу голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький заявив, що через низький рівень оплати населенням за спожиту електроенергію та кризу в енергогалузі компанія не має коштів на ремонт мереж. А керівник «Житомиробленерго» Олексій Шекета повідомив, що через зменшення платежів за спожиту електроенергію підприємство може запровадити віялове вимкнення електропостачання для підприємств та побутових споживачів.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: