Голова Ради НБУ пропонує знизити податки на продукти

Голова Ради НБУ пропонує знизити податки на продукти

Споживча інфляція у IV кварталі поточного року перевищить прогнозні показники, оцінює Данилишин

Динилишин пропонує відновити Державну цінову адміністрацію

Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин пропонує знизити податку на додану вартість на продукти харчування. Відповідну пропозицію він оприлюднив у себе на Facebook.

За його словами, Україні також варто впровадити максимальні торговельні націнки на продукти.

«Як я неодноразово зазначав, сповільненню споживчих цін сприятиме комплексний перегляд політики ціноутворення на продукти харчування. Зокрема, вважаю за доцільне наступні заходи:

  • впровадження пониженої ставки ПДВ на продукти харчування;
  • запровадження за аналогією з європейськими країнами, максимальні торговельні націнки: максимальна націнка на продукти не повинна перевищувати 15% від ціни виробника, на звичайні товари – не має бути вищою за 30% від ціни виробника. На імпортні товари – не більше 30% від митної ціни. Зазначу, що основним принципом регулювання цін у розвинених країнах є обмеження норм прибутків підприємств соціального-значущого виробництва на певному рівні та введення штрафів за перевищення такого рівня;
  • забезпечення державного контрою за ціноутворенням на споживчому ринку України (відновлення роботи Державної цінової адміністрації)», - написав він.

Данилишин також окремо наголосив на необхідності вжити дієвих заходів з демонополізації економіки України.

Голова Ради НБУ повідомив, що у ІІІ кварталі 2018 року споживча інфляція помірно сповільнювалася (до 8,9% р/р у вересні), наблизившись до верхньої межі цільового діапазону, встановленого основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу (6,5%±2 п.п. станом на кінець ІІІ кварталу 2018 року). Однак, розширення споживчого попиту, високі темпи зростання заробітних плат, нещодавнє стрімке зростання цін на нафту, підкреслив він, відображатимуться на споживчій інфляції у IV кварталі поточного року.

«Складається ситуація, за якої пріоритетна ціль НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 6%±2 п. п. у поточному році, як це визначено основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу, скоріше за все, не буде досягнута», - додав Данилишин.

Нагадаємо, у травні вартість овочевого кошика за рік зросла на 22%, або на 8,8 грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: