Кабмін дозволив «Енергоринку» відстрочити виплату 2 млрд грн кредиту

Кабмін дозволив «Енергоринку» відстрочити виплату 2 млрд грн кредиту

Уряд дозволив «Енергоринку» вирішити проблеми обігових коштів у тепловій генерації

Кабінет міністрів України дозволив ДП «Енергоринок» отримати річну відстрочку (до 1 травня 2019 року) на погашення 2 млрд грн. кредиту від Ощадбанку, що дозволить енергогенеруючим компаніям теплової генерації частково вирішити проблему нестачі оборотних коштів.

Відповідне рішення було ухвалене 14 березня під час засідання уряду. Раніше термін погашення кредиту (1,66 млрд грн.) був затверджений до 1 травня 2018 р У Кабміні відзначають, що повернення авансових коштів до 1 травня може негативно вплинути на фінансовий стан підприємств і якість підготовки до осінньо-зимового періоду 2018/2019 років.

Як повідомив в коментарі ЗМІ комерційний директор ПАТ «Донбасенерго» Олег Ларіонов, заборгованість ДП «Енергоринок» перед тепловою генерацією становить 10 млрд грн.

«Нам, тепловій генерації, винні 10 мільярдів за відпущену електроенергію. 2 мільярди на початку року віддав ( «Енергоринок» - ред.), залишилося умовно ще 8 мільярдів. А ось кредитів зараз (у тепловій генерації - ред.) на 5 мільярдів. Природно, нам «оборотки» не вистачає», - зазначив Ларіонов.

За його словами, таке рішення є правильним, оскільки компанія не може розрахуватися за наданим «Енергоринку» кредиту протягом найближчих двох місяців.

«Ми вважаємо, що треба розбити оплату на певний період. Але не в ці два місяці. У нас на ремонт зупиняється в травні Слов'янська ТЕС (а вона у нас, на жаль, зараз одна, після того, як Старобешівська ТЕС залишилася на неконтрольованій території). І коштів на фінансування у нас взагалі місяць буде «нуль». Це зарплата та інші умовно-постійні витрати, які ми повинні платити, ті ж ремонти», - уточнив комерційний директор.

За його словами, для компанії критично продовження можливості оплати коштів «Енергоринку» до кінця року.

«Ми не те, що взяли і постійно користуємося, ми ще й гасимо, коли є можливість», - зазначив Ларіонов.

При цьому він розповів, що використання кредитної лінії не є безвідсотковою для теплової генерації і не лягає в тариф.

«Це процентні кредити, на конкурсній основі. Ми за користування грошима платимо за різними кредитами від 14 до 18%. Це просто йде утримання з нашого тарифу. Воно в ціну не закладається. Тиску на кінцевого споживача в цьому немає. Умовно, ви отримали зарплату, взяли кредит, і зі своїх грошей заплатили відсотки. За користування цими грошима ми платимо щомісяця, «Енергоринок» з нас утримує, і на ОРЦ вони не впливають взагалі», - резюмував комерційний директор ПАТ «Донбасенерго».

Нагадаємо, відповідно до розпорядження КМУ від 24.07.2015 № 765, ДП «Енергоринком» залучено кредит 2 млрд. грн. у державного Ощадбанку з подальшим направленням коштів генеруючим компанія (ТЕС і ТЕЦ) як аванси на поворотній основі виключно для закупівлі вугілля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: