АЕС працюють в критичному режимі через відсутність енергобалансу – нардеп

АЕС працюють в критичному режимі через відсутність енергобалансу – нардеп
Україна знизила споживання електроенергії через імпорт струму з Росії та Білорусі та зростанні частки зеленої електроенергії, тому утворився надлишок струму в системі, - Кучеренко

Розбалансованість енергосистеми загрожує виникненням аварій та масовим відключенням енергопостачання, - парламентар

Влада має затвердити новий енергобаланс, щоб убезпечити аварійні ситуації в енергосистемі. Про це написав народний депутат України, перший заступник комітету з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко на своїй сторінці в Facebook.

Депутат зазначив, що останнім часом Україна знизила споживання електроенергії, був відкритий імпорт струму з Росії та Білорусі, також зросла частка зеленої електроенергії, внаслідок чого нині ми маємо надлишок струму в системі, що призводить до розбалансування.

«Цей надзвичайний профіцит електроенергії в системі кожної ночі призводить до того, що диспетчер з «Укренерго» змушений маневрувати в дуже вузькому коридорі. Це означає, що в якийсь момент, і ці випадки вже були, він змушений казати «Енергоатому» – негайно змінюй план і не включай свій енергоблок в роботу. Як ви вважаєте - чи є безпечним з точки зору ядерної безпеки такий режим роботи атомних станцій?» - написав Кучеренко.

Парламентар наголосив, що розбалансованість енергосистеми загрожує виникненням аварій та масовим відключенням енергопостачання.

Це лише питання часу, коли розбалансованість енергосистеми призведе до аварії. І добре, якщо наслідком цієї аварії буде відключення декількох міст. Для аварійної ситуації багато сьогодні не треба – достатньо щоб декілька великих споживачів вночі припинили споживання. А таке трапляється», - попередив Кучеренко.

За словами депутата, влада має терміново затвердити новий енергобаланс, щоб забезпечити стабільність роботи системи.

«Ми всі вкотре вимагаємо від влади вирішити для себе - скільки і якої генерації потрібно Україні?! Урізати треба усі види генерації. При цьому створити резерв для маневрування і припинити нарешті аварійний режим диспетчеризації», - написав Кучеренко.

Нагадаємо, раніше заступник голови ФРУТЕК, ексрадник міністра енергетики Сергій Чех заявив, що через відсутність затвердженого нового енергобалансу крані загрожують масштабні відключення електроенергії, наголосивши, що нинішній енергобаланс складено, виходячи з рівня споживання 2016 року в 30 ГВт, і тоді базова потужність АЕС покривала 50% всього навантаження, проте в 2020 році споживання знизилось до 15-19 ГВт і частка АЕС сягає 75% в окремі години доби.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: