Нацбанк повідомив, які банкноти підробляють найчастіше

Нацбанк повідомив, які банкноти підробляють найчастіше

Національний банк констатує низьких рівень підроблення банкнот національної валюти у 2017 году

Національний банк України повідомив статистичні дані про виявлення підроблених банкнот гривні у минулому році. Відповідне повідомлення поширене на офіційному сайті центробанку.

Відомство констатує відносно низький рівень підроблення банкнот національної валюти за підсумками 2017 року.

Так, кількість вилучених з обігу в банківській системі України підроблених банкнот гривні у минулому році становила 0,00036% від загальної кількості готівки, що перебувала в грошовому обігу. Тобто, на один мільйон справжніх банкнот гривні припадало близько 3,6 шт. підробок.

Для порівняння, у країнах Євросоюзу за підсумками 2017 року цей показник становив приблизно 33 шт. підроблених банкнот євро, зазначили в НБУ.

Водночас результати 2017 року свідчать про збільшення фактів виявлення підроблених банкнот номіналом 500 гривень, відзначають в установі. Переважно це банкноти старого зразка 2006 року. Їх кількість становить 61% від загальної кількості вилучених підробок національної валюти.

З обігу також вилучалися підроблені банкноти інших номіналів:

  • 200 грн (7%);
  • 100 грн(17%);
  • 50 грн (13%).

Інші вилучені з обігу підроблені банкноти номіналами 1 грн, 2 грн, 5 грн, 10 грн та 20 грн становлять 2%.

Здебільшого (81%) підроблені банкноти гривні виготовлялися з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струменевих та лазерних принтерів. Решта підробок (19%) виготовлена поліграфічним способом.

Найчастіше виявлені підроблені банкноти збувалися через каси закладів швидкого харчування, супермаркетів, метрополітену тощо. У 2017 році також були випадки потрапляння підробок до кас банків через програмно-технічні комплекси самообслуговування та банкомати з функцією приймання готівки.

Що стосується підроблення іноземної валюти, то більшість вилучених з обігу підроблених банкнот іноземної валюти минулого року, − це:

  • долари США (78%);
  • євро (16%);
  • російські рублі (6%).

Найчастіше зловмисники підробляють іноземні банкноти таких номіналів:

  • 100 доларів США (94%);
  • 200, 100 та 50 євро (40%, 21% та 29% відповідно);
  • 5 000 та 1 000 російських рублів (71% та 21% відповідно).

Загалом система захисту банкнот національної валюти перебуває на одному рівні з системами захисту провідних валют світу, запевнили у Нацбанку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: