Україна повинна вирішити, чи потрібні їй 90 тисяч шахтарів і податки вугледобувної галузі - Тимченко

Україна повинна вирішити, чи потрібні їй 90 тисяч шахтарів і податки вугледобувної галузі - Тимченко
Через кризу в енергогалузі ДТЕК змушений призупинити роботу всіх своїх шахт і допоміжних підприємств об'єднання «Павлоградвугілля»

Для багатьох міст, шахти є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів, і їх закриття за принципом доміно призведе до занепаду цілих регіонів, - гендиректор ДТЕК

Зараз держава повинна вирішити, чи потрібні їй шахти, де працює 90 тисяч людей, і податки до бюджету від вугільної галузі. Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

«До останнього часу 30% виробництва електроенергії було з використанням вугілля. Природно, шахти будувалися разом з містами, і в цій галузі більше 65 мономіст, в яких проживає понад 1 мільйон 300 тисяч людей, наших українців», - розповів Тимченко.

Він зазначив, для виходу з нинішньої кризової ситуації у вугледобувній галузі держава має кілька сценаріїв, один з яких - шоковий, коли будуть закриті шахти і 90 тисяч шахтарів залишаться без роботи. Зокрема, таким шляхом свого часу пішла Великобританія, де за один рік закрили 20 шахт і звільнили 20 тисяч шахтарів.

При цьому він підкреслив, що для багатьох міст, шахти є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів, і їх закриття за принципом доміно призведе до занепаду цілих регіонів.

«Фонд оплати праці - це основний ресурс поповнення бюджетів міст, в яких працюють наші вугільні підприємства. Фактично сьогодні йде той принцип доміно, в тому числі і в тих містах, де ми працюємо. Ми не платимо заробітну плату в повному обсязі, різко знижуються надходження до місцевих бюджетів з прибуткового податку і за іншими платежами місцевим, - в місцевих бюджетах недостатньо ресурсів для підтримки вчителів, лікарів, тих, хто займається комунальною інфраструктурою і т.д. », - сказав Тимченко.

За його словами, зараз через кризу в енергогалузі ДТЕК змушений призупинити роботу всіх своїх шахт і допоміжних підприємств об'єднання «Павлоградвугілля», яке завдяки інвестиціям стало флагманом енергогалузі.

«Що сталося за 15 років, з моменту покупки найбільшого вугільного об'єднання Павлоградвугілля? Ми залучили понад 3,5 млрд доларів інвестицій. Що ми могли досягти? Продуктивність робітника з видобутку 97 тонн, в порівнянні з 11 на державних шахтах. Навантаження на очисний забій понад 2 тисячі тонн у порівнянні з 400 на державних шахтах. Рівень заробітної плати один з найвищих. Тобто, ми досягли 19,5 тисячі рівень зарплати на наших шахтах. Фактично «Павлоградвугілля» став флагманом і базою енергетичної галузі нашої країни », - розповів Тимченко.

Нагадаємо, раніше Максим Тимченко повідомив, що з 20 квітня ДТЕК призупиняє роботу 10 шахт і допоміжних підприємств об'єднання ДТЕК «Павлоградвугілля», збагачувальні фабрики Павлоградська, Добропільська, Курахівська, а також Першотравенський ремонтно-механічний завод і Науково-виробничий центр ДТЕК. На цих підприємствах працює близько 22 800 чоловік.

До цього перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко заявив, що через політику глави енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса вітчизняна енергетична галузь знаходиться в стані кризи. А на думку голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, Герус за півроку знищив енергобезпеку країни, а пролобійований їм імпорт російського вугілля і електроенергії остаточно зруйнували вітчизняний енергетичний комплекс.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: