Після карантину українці почнуть скуповувати квартири. Що буде з попитом і цінами

Після карантину українці почнуть скуповувати квартири. Що буде з попитом і цінами

Після карантину попит концентруватиметься на об’єктах нових форматів, а також на однокімнатних квартирах

Ціни на житло залишаться колишніми, а от попит може зрости

Ось уже другий місяць Україна сидить на карантині. Природно, масова ізоляція не проходить безслідно, а зачіпає всі сфери життя. Серйозний удар припав саме по економіці та бізнесу. Проте, найменше така ситуація вплинула на ринок нерухомості. А зараз експерти впевнені, що після закінчення карантину українці і зовсім почнуть скуповувати квартири.

Що буде з ринком нерухомості після карантину

Поки що не ясно, коли ж точно закінчиться карантин в країні. Більшість розраховує, що вже в травні почнуться суттєві послаблення і економіка поступово відроджуватиметься. Поки що, за час карантину, попит на житло істотно скоротився – в середньому на 50%.

Анжеліка Саакян, директор з маркетингу багатофункціонального ЖК Polaris Home & Plaza, розповідає, що до «карантинної» кризи понад 70% всього існуючого попиту доводилося саме на об’єкти нових якісних форматів житла. Також об’єкти нових форматів обіцяють покупцеві високу ліквідність вкладень. Адже різниця у вартості таких квартир на котловані і на етапі введення об’єкта в експлуатацію досягає 30-50% від початкової суми інвестицій.

«Жорсткі умови карантину не дозволяють багатьом зробити покупку. Дуже багато запланованих угод були відкладені, відповідно зріс так званий відкладений попит. За підсумками 1 тижні карантину на 1 продану квартиру доводилося 6-7 відкладених (тобто, відкладений попит виріс майже на 15%). І швидше за все до закінчення карантину кількість відкладених покупок може зрости до 10-15 до однієї проданої квартири (тобто, відкладений попит за весь період карантину збільшиться майже в 2 рази)», – прогнозує Саакян.

Олександр Ізаров, керівник проекту Rusaniv Residence, зазначив, що міграція покупців з більш дешевих сегментів у більш якісні за всіма показниками повинна була стати однією з тенденцій 2020 року.

«Природно, карантин закінчиться. Забудовники націлені, що це станеться в травні. Принаймні будуть скасовані жорсткі його умови, що дозволить покупцям повернутися на ринок. Після карантину варто чекати короткострокового сплеску продажів. При цьому, очевидно, що попит, як і на початку року, буде зосереджений на якісних проектах таких форматів, як «місто в місті», МФК, еко-комплексах, live-work-play. За моїми прогнозами, в перший місяць після карантину/його ослаблення різниця між попитом і пропозицією може скоротитися на 10% – до 30%. При цьому 4/5 покупців буде сконцентрована на об’єктах нових форматів», – каже Ізаров.

Він додав, що забудовники зацікавлені в тому, щоб ціни були стабільними, розуміючи, що різкі цінові сплески змусять інвесторів шукати, де дешевше, ігноруючи якісні характеристики ЖК. Але разом з тим, чимало залежатиме від виробників будівельних матеріалів: якщо їх ціни залишатимуться стабільними, то кошторисна вартість будівництва залишиться на колишньому рівні. Стабільність цін – один з найважливіших показників залучення покупця на ринок. Різке подорожчання не стане стимулом для купівлі.

Яке житло користуватиметься попитом після карантину

Ізаров пояснює, що після карантину попит теж концентруватиметься на об’єктах нових форматів, а також на однокімнатних квартирах.

«Очікується, що більше 70% всіх продажів припаде на 1-кімнатні квартири площею до 50 м2. Локація: на сьогоднішній день головними умовами успішної локації варто вважати гарне транспортне сполучення і можливість за мінімальний відрізок часу дістатися до центру міста. Також наявність вже створеної інфраструктури в місці забудови і, звичайно ж, рекреаційні можливості: ЖК поблизу парків, річки, озер, лісів будуть щонайбільш затребувані у покупців», – говорить Ізаров.

Анжеліка Саакян додає, що після закінчення карантину впродовж місяця будемо спостерігати поступове збільшення продажів. Вихід із ситуації буде плавним, але з нарощуванням продажів.

«Імовірно, до 50% всіх куплених квартир – це будуть інвестиційні угоди саме з метою зберегти кошти. Тобто, особлива увага покупця буде прикута до об’єктів нових форматів на початкових стадіях будівництва, коли стартова ціна найбільш прийнятна і обіцяє покупцеві дохід до 25% на рік. Якщо говорити про те, що саме купуватиметься, то перш за все, це однокімнатні квартири площею 35-46 м2. Саме однокімнатні квартири є найбільш затребуваним «товаром», – зазначає Саакян.

Чому люди замислюються про купівлю житла в розпал кризи

Дуже часто українці купують нерухомість для того, щоб забезпечити себе постійним пасивним прибутком. Карантин показав, що багато хто може відразу залишитися без роботи і засобів до існування, тому українці замислились про те, як можна забезпечити себе іншим чином.

Олександр Ізаров пояснює, що кількість людей, які купують квартиру для себе, скоротиться з 45% до 30% в загальній структурі продажів. Придбання житла відкладе та категорія людей, яку вже зачепила криза, які не знають, що буде з їх роботою або бізнесом. І в такій ситуації їх відмова цілком резонна. Але при цьому, швидше за все, кількість інвестиційних придбань збільшиться до 50%.

«НБУ повідомив, що за перші 2 тижні карантину люди масово забирали свої кошти з банків. Відтік капіталу оцінювався практично в 4 млрд. грн і 12 млн. доларів. І до кінця квітня, за всіма прогнозами, обсяг коштів, які забрали, може збільшитися в 2 рази. Понад 50-70% цих коштів може бути вкладено в первинний ринок житла, як єдиний прийнятний спосіб для збереження коштів. Іншої альтернативи, по суті, у людей не залишилося», – пояснює Ізаров.

Саакян також говорить, що на даний момент люди намагаються зберегти свої кошти. Так, падіння гривні може продовжитися, тому ті, хто зберігає свої заощадження в національній валюті, намагатимуться забрати свої кошти з банків і вкласти в нерухомість, адже саме ринок нерухомості на сьогоднішній день є безальтернативним способом, як мінімум, не втратити свої кошти.

«Є 3 аспекти, за якими можна робити висновки, чи є в будівництві криза. По-перше, це скорочення кількості покупців, по-друге, зупинка споруджуваних об’єктів, по-третє, інфляція, яка веде до подорожчання будівництва і підвищення гривневих цін. Пам’ятаємо, що первинний ринок житла, ринок виробництва будматеріалів міцно прив’язані до курсу долара. Але зараз – форс-мажор. Поки завчасно говорити про те, що буде з економікою. Всі ринки зараз поставлені на паузу. Думаю, що після закінчення карантину впродовж 1-1,5 місяців стане ясно, що буде далі», – підсумувала Саакян.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: