Долар завмер в очікуванні послаблення карантину. Яким буде курс на наступному тижні

Долар завмер в очікуванні послаблення карантину. Яким буде курс на наступному тижні
Всі експерти збігаються, що на наступному тижні краще не здавати, а купувати валюту як засіб накопичення

Експерти кажуть, що зараз саме час купувати валюту

Короткий передсвятковий тиждень не вніс принципових змін у курс готівкової гривні, як і прогнозували наші аналітики. Але зрештою до останнього дня квітня вона трохи зміцнилася. Чому це сталося, і куди піде тренд між травневими святами – вгору, вниз, або залишиться стабільним – з’ясував сайт «Сьогодні».

Наші експерти – член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Що сталося з курсом за тиждень

Середній курс, зафіксований на минулі вихідні на рівні 27,40 грн/долар у продажу і 27,07 грн/долар у покупці, в робочі дні почав знижуватися. До кінця укороченого передсвяткового дня 30 квітня готівкова гривня зміцнилася на 21 копійку в порівнянні з минулою п’ятницею – до 27,18 грн/долар в продажу. Курс покупки опустився нижче психологічної позначки 27 грн/долар, дійшовши до 26,93 грн/долар. При цьому спред (різниця між курсами продажу і покупки) звузився на 3-5 копійок, що побічно свідчило про триваючу стабільність. Тобто поки гривня «тримає планку».

Валюти в обмінниках було досить, а от бажаючих здати або купити її практично не спостерігалося.

Хоча Нацбанк перед минулими вихідними послабив гривню на 13 копійок, встановивши на понеділок, 27 квітня, офіційний курс долара 27,14 грн, вже у вівторок він знову зміцнив гривню на 4 копійки, до 27,10 грн/долар. У наступні два дні регулятор довів курс до 26,97 грн/долар, який залишиться на святковий і два вихідних дня. Курс впав до мінімуму, нижче 27 грн/долар не було з 17 березня, тобто майже 1,5 місяці. А на понеділок, 4 травня, НБУ встановив курс 26,96 грн/долар.

Головні причини змін

Те, що зміни виявилися незначними, експерти пояснюють тими ж причинами, що і на минулому тижні: низька ділова активність. А невелике зміцнення гривні викликало досить вдале проведення Мінфіном у вівторок, 28 квітня, аукціону з продажу як гривневих, так і валютних цінних паперів.

«Дві категорії основних покупців валюти на безготівковому міжбанківському ринку, активність яких впливає також на курс готівкової валюти, майже не діяли, – каже Олег Пендзин. – Це, нагадаю, наші імпортери та іноземні нерезиденти, які мають українські цінні папери – гривневі облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), що випускаються Мінфіном. А ось Мінфін, навпаки, зміг після місячного «карантину» досить вдало провести аукціон з продажу цінних паперів. Їх було реалізовано на 9 млрд грн. Прибутковість була вище за раніше запропоновану, що підвищило попит: за доларовими облігаціями – до 4% річних, за гривневими – 11% річних, вище облікової ставки Нацбанку на 3%.

Олександр Охріменко, який найточніше спрогнозував, що долар може подешевшати на минулому тижні в межах 20 копійок, також зазначив, що головною причиною зміцнення гривні стало проведення аукціону з продажу ОВДП.

«В іншому ринок практично не працював, бо в умовах карантину, коли мало затребувані не тільки імпортні товари тривалого користування, а й навіть такий критичний імпорт, як нафтопродукти, через припинення пасажирських перевезень, безготівкові долари торгуються в дуже малих обсягах, не десятки мільйонів, а мільйони, – констатував Охрименко. – Попит на валюту на міжбанку зараз дуже низький, що позначилося і на готівковому ринку».

Андрій Шевчишин впевнений, що аукціон з продажу цінних паперів мало вплинув на курс гривні, так як ціна була неринковою, з прибутковістю понад удвічі меншою, ніж пропонують нерезиденти на вторинному ринку. А ось позитивним фактором, на думку Шевчишина, для валютного ринку стане відкриття продуктових ринків.

«З великою ймовірністю можна стверджувати, що ОВДП купили українські держбанки, а зміцнення гривні до кінця тижня сталося через ситуативне перевищення пропозиції валюти над її попитом у зв’язку зі святами. Можливо, опосередковано вплинуло на курс і підписання президентом закону «Про ринок землі», я маю на увазі, що нерезиденти стали менше продавати ОВДП і це знизило тиск на гривню», – підсумував Андрій Шевчишин.

Чого очікувати наступного тижня

Експерти прогнозують ще тиждень стабільності курсу. Якісь значні його зміни можливі тільки після часткового скасування карантину, яке уряд має намір почати 11 травня.

Олег Пендзин не чекає змін курсу на наступному тижні.

«Низька ділова активність, пов’язана з купівлею та продажем валюти на міжбанківському ринку, збережеться, а це значить, що і на готівковому ринку змін курсу практично не очікується, – аналізує Олег Пендзин. – Тому курс готівкового продажу залишиться в коридорі 27-27,5».

А ось Олександр Охріменко не виключає, що готівковий долар може ще подешевшати в продажу, дійшовши в середньому до 27,10 гривень. При цьому спред збережеться, тобто здати його можна буде не дорожче 26,85.

Андрій Шевчишин говорить, що ще тиждень нинішня стабільна ситуація збережеться.

«Я не бачу будь-яких чинників для того, щоб на наступному тижні були серйозні зміни, – упевнений Шевчишин. – Ринок зараз завмер в очікуванні скасування карантину. Навіть не можна сказати, що «пружина стискається, і відразу після скасування карантину курс долара різко піде вгору. Але девальваційні очікування посилюються, вони проявляться, коли скасують карантин».

Продавати чи купувати валюту

Всі експерти збігаються, що на наступному тижні краще не здавати, а купувати валюту як засіб накопичення.

«Інфляційний тренд нікуди не зник, – повторює Олег Пендзин. – У бізнесу зберігається відкладений попит на валюту, який повною мірою почне реалізовуватися, щойно країна почне виходити з карантину. Тому тим, хто має гривневі надлишки і хоче їх конвертувати в долари, саме час робити це в дні затишшя, коли курс на мінімумі».

Схожу пораду дав і Андрій Шевчишин.

«На минулому тижні почалося зниження курсу продажу готівкового долара, так як попиту на нього практично немає, – зазначив Шевчишин. – Попиту немає в основному через те, що у населення не залишилося «зайвих» грошей, які можна вкласти у валюту. Але, схоже, що міжсвятковий тиждень – останній тиждень низького курсу долара і його стабільності, далі буде дорожче. Тому ті, хто зараз купить валюту, до кінця року непогано на цьому зароблять».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: