Політолог: Введення RAB-регулювання блокують олігархи, які зацікавлені в корупції

Політолог: Введення RAB-регулювання блокують олігархи, які зацікавлені в корупції

Карасьов пояснив, з чим може бути пов'язана заява Гройсмана про відмову підтримувати RAB-регулювання, запропоноване НКРЕКП

Власники обленерго не зацікавлені в прозорій модернізації електричних мереж і хочуть зберегти корупційні схеми тарифоутворення. З цим може бути пов'язана заява прем'єра Володимира Гройсмана про відмову підтримувати RAB-регулювання, запропоноване НКРЕКП. Таку думку в блозі на Newsone.ua висловив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Він наводить дані, згідно з якими, електромережі зношені на 80%. «Це означає, що будь-яка негода, аварія або інша нештатна ситуація буде з кожним разом залишати без енергопостачання все більше і більше міст і сіл. Як вирішити питання? Вкладати гроші в модернізацію», - відзначає експерт.

За його словами, за це відповідають обленерго, які в абсолютній більшості випадків «приватні та належать відомим олігархам: Григоришину, Суркісу, Ахметову, Коломойському». «Однак до сих пір вони не зацікавлені вкладати гроші в мережі, тому що тариф формується за принципом «витрати плюс»: все, що витратили плюс формально незначна норма прибутку. Природно, витрати роздуваються. А шалені мільярди виводяться через підставні фірми, які продають своїм же обленерго кабелі і обладнання по триразово завищеними цінами», - пояснив політолог усталену схему роботи.

Експерт додає, що в європейських країнах проблему вирішили за рахунок так званого «стимулюючого» регулювання тарифу (RAB-регулювання). «Спеціальна надбавка в обов'язковому порядку направляється на модернізацію мереж. Впровадження такої системи передбачене директивами Євросоюзу і навіть є однією з вимог МВФ для України. Таким чином, запропоновані НКРЕКУ реформаторські зміни мали б бути всіляко підтримані в суспільстві і в уряді», - вважає він .

Однак, зазначає експерт, «олігархи, які стоять за обленерго - зацікавлені в збереженні існуючих корупційних схем». «І саме вони можуть блокувати введення RAB-тарифів. Саме з ними може бути пов'язаний різкий розворот уряду від прогресивної ідеї, непослідовність, більше схожа на боягузтво», - упевнений Карасьов.

За його словами, один з аргументів Гройсмана - що RAB призведе до підвищення цін на електроенергію для населення, - насправді маніпуляція, оскільки ціни незначно піднімуться лише для промисловості. «При цьому буде прозора система інвестування в оновлення мереж, за яке обленерго повинні будуть звітувати. Без цього - проблеми з енергопостачанням цілих регіонів, які стануть результатом «турботи» про громадян», - підкреслив політолог.

Відмова від підтримки RAB-тарифів можна вважати яскравим прикладом того, як уряд насправді збирається залучати в країну європейських інвесторів, пише експерт.

«Хто інвестує кошти, не розуміючи як тут можна заробляти легально? Коли під європейськими цінностями і турботою про споживачів упаковується відкрите лобі схем і російського олігархічного капіталу. Не готові олігархи до ущемлення їх прав, не готові можновладці відмовитися від схем і заробітку, не готові експерти поступитися своїми політичними амбіціями. А готові українці до перебоїв з електрикою, та ще й за їх рахунок?», - резюмує він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: