Роттердам+ дозволив скоротити заборгованість по зарплаті шахтарям, - Волинець

Роттердам+ дозволив скоротити заборгованість по зарплаті шахтарям, - Волинець

За словами Волинця, шахтарі вважають ціну вугілля, яка визначається за формулою, об'єктивною

Встановлення імпортного паритету на ціну вугілля в Україні (формула Роттердам+) дозволило істотно скоротити заборгованість по заробітній платі перед шахтарями. Про це в ефірі телеканалу Еспресо заявив голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

«Ціна українського вугілля поступово піднімалася з 1 квітня 2016 року. Таким чином, державні шахти додатково отримали близько 6 млрд грн. Якби не ці кошти, то заборгованість по заробітній платі були б більше 7 млрд», - зазначив Волинець.

Глава профспілки гірників заявив, що проблеми галузі пов'язані також з обсягами видобутку, які в зв'язку з недофінансуванням знижуються з року в рік. «Але ж немає обсягів, треба нарощувати обсяги, вкладати інвестиції в розвиток», - підкреслив він.

Волинець зауважив, що шахтарі вважають ціну вугілля, яка визначається за формулою, об'єктивною та справедливою. Він додав, що не розуміє, де критики формули побачили надприбутки і корупцію, адже велика частина держпідприємств мають собівартість вище формульної. А приватні шахти, щоб вийти на низьку собівартість, змушені були брати величезні кредити, купувати обладнання.

«Низька собівартість не падає з неба, треба спочатку інвестувати колосальні кошти», - підкреслив профспілковий лідер.

Як відомо, 10 липня десятки гірників Донбасу знову вийшли на акцію протесту під стіни Верховної Ради, шахтарі вимагали погашення заборгованості із зарплати, відставки міністра вугільної промисловості Ігоря Насалика і підтримки законопроекту №8362, яким передбачається виділення держпідтримки вугільним підприємствам.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: