Сбербанк може оскаржити рішення Нацбанку про штраф

Сбербанк може оскаржити рішення Нацбанку про штраф
Національний банк України оштрафував АТ «Сбербанк» на 94,737 млн гривень

У Сбербанку заявили, що претензії до нього не є обґрунтованими

Застосовані Національним банком України фінансові санкції щодо АТ Сбербанк мають неринковий характер, створюють невиправдане фінансове навантаження у вигляді непрямого оподаткування, а також не в повній мірі відповідають чинному законодавству. Про це йдеться в офіційній заяві АТ Сбербанк,  оприлюдненій на його сайті.

«Претензії до банку не є обґрунтованими внаслідок того, що ще рік тому АТ Сбербанк зробив цілий ряд заходів, спрямованих на посилення контролю, включаючи відмову клієнтам в проведенні (сумнівних) операцій. Відповідно, призначений регулятором штраф, як мінімум, непропорційний заходам щодо посилення внутрішніх процедур в сфері фінансового моніторингу», - сказано в заяві АТ Сбербанк.

«Експертне співтовариство неодноразово акцентувало увагу на тому, що правове регулювання фінансового моніторингу в Україні є недостатнім. Відсутність чітких правил гри створює передумови для неоднозначного трактування одних і тих же процесів і, відповідно, неоднорідним заходам їх запобігання. Мова по суті йде про непрямий податок на фінансову діяльність, посилений невиправдано високими штрафами», - зазначили в банку, і звернули увагу на підхід регулятора, який «в ручному режимі» встановлює різні санкції для фінансових установ за одні й ті ж порушення.

Як наголошується в заяві АТ Сбербанк, НБУ створює невиправдане фінансове навантаження на банки, що явно не сприяє зміцненню стійкості фінансового сектора в Україні. «У сукупності зі складнощами роботи судової системи та суб'єктивним підходом до трактування законодавства можемо констатувати зростання рівня ризиків для ведення бізнесу в Україні», - зазначили у банку.

«Банк залишає за собою право оскаржити розмір призначеного регулятором штрафу в судових інстанціях», - повідомили в АТ Сбербанк.

Як повідомлялося раніше, в грудні 2018 року Національний банк України оштрафував АТ Сбербанк на 94,737 млн гривень за період 2015-2017 рр. з формулюванням «за повторне здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: