Семен Юфа пояснив, чому лише через 23 роки повернувся до України

Семен Юфа пояснив, чому лише через 23 роки повернувся до України
Семен Юфа
Фото: Станіслав Груздєв

Майже чверть століття український бізнесмен провів у Ізраїлі

Семен Юфа, легендарний «бізнесмен із 90-х», обличчя сумнозвісного товариства «Меркурій», лише через 23 роки після своєї імміграції до Ізраїлю повернувся в Україну. В інтерв’ю «Главкому» Семен розказав, чому не міг цього зробити раніше.

«Я побоювався повернення, тому що була загроза з боку деяких персонажів зі силових структур. Всі проблеми  у нашого кооперативу почалися буквально через півроку після того, коли у МВС створили шостий відділ, який пізніше назвали УБОЗ. Я абсолютно переконаний, що комплектацією цього формування займалося КГБ. Ці люди називали себе елітою і професіоналами розшукової служби, а насправді були бандитами у погонах. Рекетирами. Дев’яності – це були для них жнива, жирні часи.  Вони почали контролювати кожен крок своїх «підопічних» і вимагали ділитися. Тих, хто намагався заперечувати або торгуватися, у кращому випадку гучно і показово затримували. А в гіршому –  вбивали, а потім перерозподіляли бізнес і потоки грошей», — пояснює Юфа.

За його словами, коли йому запропонували усунутися від керівництва в кооперативі і виїхати в Ізраїль, він намагався заперечувати. На питання, хто саме пропонував йому «усунутися», Юфа відповідає, що це були люди УБОЗу.  

«Наприклад, був такий слідчий Рибчинський, але він не має ніякого відношення до відомої родини. Просто однакові прізвища.  Практично тричі на тиждень я ходив у кабінети і давав свідчення у справах, які були пов’язані не з моїми підприємствами, а з діяльністю неформальних угруповань. Запитували начебто я член формування. Всього було п’ять-шість слідчих. Я всіх прізвищ уже не пам'ятаю. Вони весь час іронічно натякали, що кільце звужується і я скоро буду сидіти. А потім на стадіоні кинули гранату, на щастя, ніхто не постраждав. Але тоді я вирішив їхати. Двоє маленьких дітей і молода дружина теж були вагомим аргументом для ухвалення рішення», — розповідає Юфа.

Як зазначає підприємець, весь його бізнес спочатку «віджали», а потім розгромили.

«Через три місяці після від’їзду мені дозволили забрати дітей, а через дев'ять - до мене прилетіла дружина. Умовою «доброго» виходу з кризи було моє мовчання і відсутність в ефірі. Останньою моєю спробою врятувати незалежність бізнесу були вибори у Раду в 1994 році, які я програв. Можливо, на краще...» — сказав Юфа.

Проте в той же час Семен зазначає, що всі ці роки, починаючи десь з 98-го, Україна була його бізнес-простором — він досить успішно продавав тут супутниковий інтернет. «В деякі місяці суми сягали $300 тис. Протягом трьох-чотирьох років це був досить успішний бізнес», — підкреслив підприємець.

Нагадаємо, Семен Юфа — один з найяскравіших персонажів буремних 90-х, епохи первісного накопичення капіталу в Україні. Його доля драматична: він став одним із перших українських мільйонерів, обличчям сумнозвісного товариства «Меркурій», що зібрало мільйони з вкладників, які згодом стояли у чергах, аби повернути свої кошти.  У 1994 році Юфа покинув Україну, виїхав до Ізраїлю. І ось зараз, через 23 роки, повернувся в Україну.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Семен Юфа: Бандитів я ніколи не боявся. З ними можна було домовиться. А ось менти — непередбачувані і безпринципні

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: