Спекулянти втратили силу. Що відбувається з доларом і чи варто запасатися валютою

Спекулянти втратили силу. Що відбувається з доларом і чи варто запасатися валютою
Політичний фактор минулого тижня слабо впливав на зміну курсу - Охріменко

Експерти кажуть, що курс весь тиждень знову то зростатиме, то падатиме

На тижні, що минає, готівкова гривня раз у раз підносила сюрпризи: на вихідних дешевшала, в середині тижня дорожчала, а до п’ятниці знову подешевшала. Але загалом прогнози аналітиків на зміцнення гривні збулися, хоча девальваційні ризики зберігаються.

Експерти – член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко – роз’яснили причини такої поведінки гривні і оцінили можливі тренди на наступний тиждень, повідомляє сайт «Сьогодні».

Що сталося з курсом за тиждень

Після вихідних, коли середній курс зупинився на 27,64 грн/долар у продажу і 27,19 в купівлі, з понеділка почалося зміцнення гривні. Воно перевищило 40 копійок (у вівторок було 27,23 грн/долар в продажу, а в купівлі взагалі нижче 27 гривень (26,74). При цьому спред (різниця між курсами продажу і покупки) стійко тримався близько 45 копійок, тобто банкіри не розуміли, чого чекати від завтрашнього дня – чи то краще скуповувати валюту, чи то продавати, поки не подешевшала. До п’ятниці спред навіть трохи розширився за рахунок зниження ціни покупки, мовляв, поки валюта банкам не дуже потрібна.

Хоча, незважаючи на запевнення Нацбанку, що готівкової валюти завезено досить, купити її було непросто. Багато відділень навіть великих банків виявилися закритими, а в відкритих відділеннях доларів в продажу не було навіть за досить високим курсом 27,7-27,8 грн/долар. Замість них пропонували євро, причому дрібними купюрами: від 5 до 50 гривень. Але за курсом 29,90 і вище.

Офіційний курс долара від НБУ майже весь тиждень перебував ближче до курсу продажу, а іноді збігався з ним майже до копійки. На понеділок Нацбанк встановив офіційний курс 27,20 грн/долар.

Головні причини змін

Експерти по-різному оцінюють причини волатильності (мінливості) курсу минулого тижня.

Так, Олег Пендзин впевнений, що головна причина такої поведінки гривні в політиці.

«Нагадаю: після того, як Верховна Рада прийняла в першому читанні закон, який від нас хоче Міжнародний валютний фонд для розблокування програми співпраці з ним – про заборону ренаціоналізації банків (повернення їх колишнім власникам) – це зупинило відтік нерезидентів, які інвестували в українські гривневі ОВДП близько 100 млрд грн, – роз’яснив Олег Пендзин. – Очікувалося, що закон буде швидко ухвалений і в другому читанні, без цього ми траншу МВФ не отримаємо. Але коли з’ясувалося, що до закону депутати подали понад 16 тисяч (!) правок, більшість з яких – спам, але за регламентом мають бути розглянуті, стало зрозуміло: остаточне ухвалення закону відкладається. Нерезиденти знову почали продавати наші ОВДП, купувати валюту, тим самим послаблюючи гривню. Інтервенції Нацбанку на валютному ринку стримали серйозне падіння курсу, але тиск на нього залишається, поки не з’ясується, коли ж ухвалять закон».

Олександр Охріменко, навпаки, вважає, що політичний фактор минулого тижня слабо впливав на зміну курсу.

«Більше впливало ситуативне зростання і зниження попиту на купівлю готівкової валюти. До кінця тижня валютні спекулянти, які підживлюють готівковий ринок, видохлися, що і призвело до невеликого зростання попиту і підвищення курсу. Але в підсумку гривня виявилася міцнішою, ніж тиждень тому», – оцінив ситуацію Охріменко.

Приблизно так само пояснює ситуацію з курсом і Андрій Шевчишин. За його оцінкою, курс минулого тижня залежав від попиту і пропозиції на міжбанку. І зміцнення гривні в середині тижня пояснюється саме пропозиціями до продажу великих партій валюти в кількадесят мільйонів доларів.

«Начебто це невеликі обсяги, але при низькій активності бізнесу через карантин відразу істотно рухає курс вгору або вниз», – резюмував Шевчишин.

Чого очікувати наступного тижня

Олег Пендзин прогнозує, що наступного тижня гривня знову слабшатиме, наближаючись до 28 грн/долар. Наскільки впаде її курс, залежатиме від того, як швидко депутати приступлять до розгляду правок до закону про заборону ренаціоналізації банків і від того, скільки валюти продасть з резервів регулятор, щоб стримати падіння гривні.

Охріменко також допускає, що курс може опуститися до 28 гривень за долар.

«Але це будуть ситуативні зміни, – упевнений Охріменко. – Загалом повториться тренд тижня, що минає, коли курс «ходитиме» вгору-вниз в коридорі 27-28 грн/долар».

Андрій Шевчишин також говорить, що наступного тижня курс змінюватиметься різноспрямовано, також в межах 27-28 гривень за долар.

«По-перше, чекаємо засідання Верховної Ради і її рішення, як швидко будуть розглянуті спам-правки до закону про заборону ренаціоналізації банків, – оцінює тренди курсу Шевчишин. – Затягування часу тиснутиме на курс гривні, в тому числі і на готівковий, але його має врівноважити і навіть переважити підвищена пропозиція валюти з боку населення перед Великодніми святами: католицький Великдень випав цього року на 12 квітня, православний Великдень – на 19 квітня. Передусім розставатимуться з заробленою валютою трудові мігранти. А ось попит на валюту перед святами скоротиться. Але як тільки курс впаде до 27,1-27,2 грн/долар і нижче – відразу з’являться покупці».

Продавати чи купувати валюту

Всі експерти говорять, що наступного тижня краще не здавати, а купувати валюту як засіб накопичення. Але робити це треба на спаді курсу.

«Але це повинні бути дійсно «зайві» гроші, які поки полежать, а не опиняться завтра-післязавтра обміняними зі збитками на гривні і витраченими на поточні витрати. Заробити на стрибках курсу поки не вийде», – уточнив Андрій Шевчишин.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: