У березні доходи держбюджету зростали, але видатки випередили доходи

У березні доходи держбюджету зростали, але видатки випередили доходи
У березні 2020 року темпи росту доходів зведеного бюджету уповільнились

Видатки в березні сягнули 125.1 млрд грн, що на 3.6 млрд грн (+3%) більше, ніж в березні 2019 року

У березні 2020 року держбюджет отримав 110.0 млрд грн доходів, що на 2.8 млрд грн, або ж на 2.6% більше, ніж в березні 2019 року. Про це йдеться у аналізі звіту Держказначейства про виконання держбюджету за березень від аналітичного центру «CASE Україна». 

«Доходи бюджету зростали, хоча й повільнішим темпом, а от видатки продовжили випереджати доходи», - йдеться у аналізі звіту.

screenshot_4_03screenshot_4_03

Зазначається, що зростання доходів стало можливим переважно завдяки росту податків на доходи фізичних осіб (зарплати), податку на прибуток підприємств, єдиному податку та зменшенню обсягів відшкодування ПДВ. З іншого боку обвалювали доходи бюджету скорочення імпортного ПДВ та ввізного мита, надходжень від рентних платежів, неподаткових надходжень.

Видатки в березні  сягнули  125.1 млрд грн, що на 3.6 млрд грн (+3%) більше ніж в березні 2019 року. Зростання видатків в цьому місяці пояснюється насамперед збільшенням видатків на підтримку економіки (+3.2 млрд грн) через збільшення фінансування дорожнього господарства та субсидій вугільній галузі, охорону здоров'я (+1.9 млрд грн), на громадський порядок та судову владу (+1.4 млрд грн) для більших обсягів фінансування судової влади та протипожежного захисту. В той же час меншими ніж в аналогічному періоді минулого року були видатки на соціальний захист (-3.3 млрд грн), оборону (-1.3 млрд грн).

Наталя Лещенко, економічний експерт аналітичного центру «CASE Україна»  вважає, що сподіватися на значне покращення фіскальної ситуації в найближчому майбутньому не варто, оскільки  коронавірус негативно впливає і на зайнятість і на зарплати і на прибутки і на споживання. Більше того, будуть скорочуватися і доходи через відшкодування в рахунок доходів майбутніх періодів, продовжують збільшуватись обсяги позик наданих з ЄКР, також змінами до бюджету були збільшені видатки уряду.

«Зважаючи на те, що митні платежі не повністю пояснюються коливаннями в курсах обміну валют та оподаткованих обсягів імпорту ми сподіваємось, що митниця знайде резерви, які допоможуть скоротити  дефіцит бюджету, який змінами до бюджету затверджений на 2020 року на рівні 7% ВВП», - зазначила Лещенко.

Як повідомлялося, Рада на позачерговому засіданні проголосувала за зміни до бюджету – 2020.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: