У ICU пояснили мирову угоду з «Донецьксталлю» на 2 млрд грн

У ICU пояснили мирову угоду з «Донецьксталлю» на 2 млрд грн

Інвестгруппа ICU три роки набувала права вимоги за кредитами групи «Донецьксталь»

1 жовтня 2018 стало відомо про рішення Господарського суду Донецької області, яким затверджується мирова угода, укладена між інвестфондом «Глорі» в особі компанії «Інвестиційний капітал Україна» (ICU) і «Донецьксталлю», частку в якій уцьому році купив «Метінвест». А також про низку інших подібних рішень, у результаті яких інвестиційна група ICU протягом місяця отримає від підприємств, що раніше входили до групи «Донецьксталь», близько 2 млрд гривень.

Сьогодні керуючий партнер групи ICU Костянтин Стеценко пояснив, що купувати права вимоги за кредитами «Донецьксталі» Віктора Нусенкіса, поряд з іншими проблемними активами, ICU почала в 2015 році.

«За цей час ми виграли ряд судових процесів щодо стягнення заборгованості з даного позичальника. Світові угоди також стали результатом тривалих судових суперечок. Ці угоди формалізовані в нинішньому вигляді і затверджені судом внаслідок нашої сильної юридичної позиції», - розповів Стеценко.

Група ICU серед іншого вже більше 10 років спеціалізується на роботі з проблемними активами.

«У зазначеному кейсі (справі «Донецьксталі», - «Главком») стратегія ICU базувалася на принциповій позиції захисту прав кредиторів, що, на наше переконання, сприяє залученню інвестицій в країну і є основою для функціонування будь-якої економіки», - розповів керуючий партнер групи ICU.

Як приклад того, як потрапивший до кредиторів за борги проблемний бізнес отримував новий імпульс для розвитку, він навів нещодавню успішну реструктуризацію боргів агрохолдингу «Мрія», в якій ICU виступала радником кредиторів.

Нагадаємо, навесні цього року ICU зібрав борги «Донецьксталі» на суму майже $ 280 млн, які належали «ВТБ Банку», «Ощадбанку» і банку «Дельта». Причому в деяких випадках дисконт при продажу боргів досягав 88%. А у вересні 2018 року Госпсуд Донецької області затвердив мирові угоди за позовами ICU до «Донецьксталі» на загальну суму близько 2 млрд грн (відомо про 1,42 млрд грн, майже 13 млн євро і $8,6 млн).

В кінці літа поточного року Віктор Нусенкіс продав кілька юридичних осіб групи «Донецьксталь» «Метінвесту» і чотирьом іншим компаніям з Кіпру та Британських Віргінських островів з невідомими бенефіціарами.

Саме після зміни власників група «Донецьксталь» погодилася на мирову угоду з ICU.

На сьогоднішній день «Метінвест» контролює 24,99% групи «Донецьксталь», при цьому має опціон на викуп частки, що залишилася у своїх співінвесторів.

Інвестиційна група ICU є однією з провідних в країні з управління активами. Основними власниками є її керуючі партнери Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко. Їх називають інвестбанкірами, наближеними до президента України Петра Порошенка.

«Метінвест» - вертикально-інтегрована група з видобувних і металургійних підприємств. Найбільший в Україні виробник металургійної продукції. Основними акціонерами «Метінвесту» є «СКМ» (71,24%) Ріната Ахметова і «Смарт-холдинг» (23,76%) Вадима Новинського, які спільно керують компанією.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: