Жителі Іспанії стали заможнішими за італійців — МВФ

Жителі Іспанії стали заможнішими за італійців — МВФ

Експерти МВФ прогнозують, що до 2023 року Італію обійдуть такі країни, як Словаччина і Чехія

Іспанський ВВП на душу населення в 2017 році за паритетом купівельної спроможності перевершив аналогічний показник в Італії вперше як мінімум з 1998 року.

Про це йдеться в звіті Міжнародного валютного фонду, передає «Інтерфакс-Україна».

За прогнозами МВФ, через п'ять років іспанський показник буде на 7% вище італійського, хоча десять років тому Італія була попереду на 10%.

Більш того, експерти фонду прогнозують, що до 2023 року Італію обійдуть такі країни, як Словаччина і Чехія.

«Економічне зростання в Іспанії знаходиться на більш позитивній і переконливій траєкторії, ніж в Італії, як мінімум з 2011 року, так що цього слід було очікувати», - говорить професор школи менеджменту при Університеті Бокконі в Мілані Карло-Альберто Карневале Маффе.

Стагнація в італійській економіці стала однією з головних причин політичних суперечностей, оскільки італійці втрачають віру в здатність традиційних партій повернути країну до зростання і забезпечити населення робочими місцями, пише Financial Times.

Від цього підвищується популярність популістських і опозиційних політичних сил.

Величезний держборг Італії, який у співвідношенні до ВВП поступається тільки грецькому, вважається одним з основних ризиків для єврозони в цілому.

На думку старшого економіста KBC Лівена Ноппе, така ситуація збережеться, якщо італійський уряд не візьме курс на структурні реформи.

Разом з тим Іспанія з 2015 року збільшує ВВП швидше, ніж Німеччина, Франція і Великобританія, проте обсяг іспанської економіки як і раніше лише на 2% перевищує показник 2007 року.

За словами експертів, у Іспанії є ряд структурних переваг перед Італією, включаючи більш молоде населення.

Однак країна також більш ефективно інвестувала державні кошти, особливо в інфраструктуру, і продемонструвала велику відкритість до інновацій та іноземних інвестицій.

В кінці 1990-х років Італія, третя за величиною економіка єврозони, випереджала Іспанію за обсягом ВВП вдвічі, а зараз - на 50%.

У порівнянні з 2000 роком італійська економіка збільшилася лише незначно, тоді як основні країни єврозони виросли на 25%, а Іспанія продемонструвала зростання на 35%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: