ЗМІ: Російська «Авісма» експортує титан через Україну в обхід санкцій

ЗМІ: Російська «Авісма» експортує титан через Україну в обхід санкцій
Російське «ВСМПО – Авісма» входить до оборонного концерну «Ростех». Він виробляє озброєння для російської армії, - Лямець

Ввозиться титанова губка в Україну з Естонії, - журналіст

Російське «ВСМПО – Авісма» через естонські компанії продає в Україну титанову губку з подальшим реекспортом в США, в обхід українських і американських санкцій. Через це російська титанова продукція на світових ринках витісняє українського виробника. Про це в своєму блозі повідомляє економічний журналіст Сергій Лямець, повідомляє БізнесЦеннзор.

«Ввозиться титанова губка в Україну з Естонії. Компанія, що задіяна в поставках - East-West Shipping Agency Ltd. Вона постачає на замовлення компанії Interlink Metals & Chemicals Ag», - стверджує журналіст і додає, що обидві компанії належать російському бізнесменові Ігорю Райхельсону.

Його компанії, в свою чергу, завозять губку переробникам в Києві - ТОВ «Стратегія БМ», а також компанії «Антарес».

«Антарес» володіє сучасними електродуговими печами для переплавки губки в злитки. Компанія належить регіоналу Георгію Смітюху.

«Стратегія БМ» контролюється російськими бенефіціарами. Швидше за все, служить для простої перегонки продукції в Європу і США.

На це вказують ціни на вході і виході. Вартість продукції практично не змінюється - від $ 5 тис. до $ 6 тис. за тонну при ринковій вартості $ 8 тис. Ще й ціна імпорту знижується для ухилення від оподаткування в Україні.

На «Антарес» навпаки, вартість «вихідної» продукції зростає вдвічі - до $ 10 тис. - $ 12 тис за тонну.

Далі продукція потрапляє в порт «Роттердам» з місцем призначення Австрія або США. США проти продукції «Авісми». Останній раз ввели санкції в 2017 році. Вони дійсні і сьогодні.

Вітчизняний виробник титанового шлаку, губки і злитків - Запорізький титаномагнієвий комбінат (ЗТМК) має максимальну потужність виробництва близько 10 тис. тонн продукції на рік.

Це підприємство уряд намагається повернути в держвласність після невдалого продажу його частки структурам Дмитра Фірташа в кінці 2012 року. По суті, продукція росіян конкурує з української на зовнішніх ринках.

Російське «ВСМПО – Авісма» входить до оборонного концерну «Ростех». Він виробляє озброєння для російської армії.

Концерн «Ростех» очолює Сергій Чемезов - один з найближчих соратників Володимира Путіна. З 2017 року Чемезов перебуває під персональними санкціями США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: