Олександр Кузьмук: Вводити надзвичайний стан недоцільно

Олександр Кузьмук: Вводити надзвичайний стан недоцільно

Екс-міністр оборони радить новій владі вирішувати проблеми не в Криму, а в Москві

Депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим фактично під дулами автоматів проголосували учора за проведення референдуму щодо статусу півострова. Єдине питання, яке буде винесено на всекримське голосування 25 травня стосується державного суверенітету Криму, який, у разі підтримки, продовжить залишатися у складі України «на основі міждержавних договорів». Іншими словами, кримчанам запропонують повернути щось схоже на Конституцію зразка 1992 року. По суті, Крим може стати окремою державою у складі України. Однак наразі депутати, принаймні публічно, не поспішають оголошувати ідеї від’єднання від України, чи приєднання до Росії. «Ми залишатимемося в складі України. Нам непотрібні власні МЗС чи валюта, ми просто хочемо залишати податки у себе, працювати на себе», - сказав заступник глави партії «Русское единство» Сергій Цеков.

Скандальне голосування кримських депутатів протягом усього дня «охороняли» в будівлі Верховної Ради Криму близько 50 озброєних людей, які називають себе захисниками російськомовного населення. Примітно, що на вході ці «охоронці» відбирають у депутатів всі засоби зв'язку. Ще одна цікава деталь. Як на вчорашнє позачергове засідання ВР АРК, так і на сьогоднішнє пропускають тільки російських журналістів. Вочевидь, питання прозорості роботи з такою «охороною» не обговорюється навіть в коридорах. Це дозволило за 2 останні дні розпустили уряд на чолі з Анатолієм Могильовом, призначивши на посаду нового прем’єра, лідера «Русского единства» Сергія Аксьонова. Його партія на останніх виборах в Криму взяла аж 3%. До того ж, є докази, що в парламенті Автономії при прийнятті скандальних рішень не було кворуму.

Вчора до Криму прилетів скандально відомий заступник голови Державної Думи РФ Володимир Жириновський і заявив, що Росія надаватиме жителям міста і Криму підтримку. «Тут спілкуватимуться лише російською», - запевнив Жириновський. Між тим, після сьогоднішнього засідання РНБО України її секретар Андрій Парубій заявив, що не виключає введення на півострові режиму надзвичайного стану. Для вирішення конфлікту в Криму парламент делегував Петра Порошенка для врегулювання кризи на півострові. «Ситуація загострюється. Не можна гаяти час», - написав на своїй сторінці у Facebook Порошенко перед вильотом до Криму. Але його поїздка виявилась вкрай невдалою. Політика в Сімферополі не стали слухати і навіть не пустили у адміністративні споруди. В підсумку Порошенку довелось буквально втікати від натовпу.

Підтверджує складність ситуації і колишній міністр оборони України, а нині народний депутат, екс-регіонал, член групи «Економічний розвиток» Олександр Кузьмук. За його словами, для вирішення ситуації в Криму новообраному уряду України терміново потрібно зібратися на виїзне засідання. В інтерв’ю «Главкому» екс-міністр порадив не квапитися вводити надзвичайний стан, а для вирішення суперечок з Росією летіти до Москви, а не в Крим.

Наскільки небезпечна ситуація зараз в Криму?

Вона не те, що небезпечна, вона вкрай небезпечна. Сьогодні Україна стоїть на межі втрати своєї територіальної цілісності.

Хто винен в цьому?

Я би не шукав сьогодні когось винного. Причина в іншому. Протягом багатьох років нам вдавалося дотримуватися хиткого балансу і стабільності в цьому небезпечному регіоні. Він дійсно небезпечний тому, що в будь-який час могла виникнути загроза і міжетнічного, і міжконфесійного конфлікту. Події в Україні, і в столиці зокрема, не могли не вплинути на мешканців півострова, вони побоюються повторення цього у себе. До речі, я хочу нагадати, що під час війни в Чечні в Криму як ніде розуміли цінність миру і спокою, і проросійських настроїв в той час практично не було. Людей більше приваблювала спокійна обстановка в Україні. Тепер інша картина. Коли люди гинули в Києві, в інших містах України, кримчани відчули загрозу, що це полум’я може перекинутися і на Крим. Перші закони, які ухвалила Верховна Рада України уже з новою владою, були передчасними. Вони мали провокативний характер для кримчан. Перш за все я маю на увазі закон про мовну політику, розгляд якого був не на часі. Лунають заяви про денонсацію Чорноморських угод. Такі речі в такий період неприпустимі.

Але ж російська військова техніка, яка базується в Севастополі, вийшла з місць своєї постійної дислокації, що заборонено угодами між Україною і Росією. Тобто російська сторона сама порушує домовленості, провокує на конфлікт, чи не так?

Провокативні речі неприпустимі. І вони не припустимі з обох боків, і з України, і з Росії. З боку Росії ми з сумом спостерігаємо заклики і заяви деяких поодиноких політиків. Немає в них державної позиці щодо ситуації в Криму. І такі речі як демонстрація важкої техніки на дорогах Криму, озброєні патрулі Чорноморського Флоту – це абсолютно не сприяє досягненню спокою на півострові.

Що слід зробити керівництву України в цій ситуації найперше?

По-перше, слід запровадити мораторій на висловлення народних депутатів, щоб вони не використовували парламент і не коментували ситуацію щодо подій у Криму, які можуть привести до загострення і неоднозначного сприйняття людьми. Люди ж навпаки, мають об’єднатися, щоб заспокоїти ситуацію. Не секрет, що в залі Верховної Ради депутати, буває, поводяться не просто як опоненти, а як вороги. За кожним депутатом стоять люди в різних регіонах і вони сприймають себе також як вороги один до одного.

По-друге, у нас на цьому тижні був створений новий уряд. Так що сьогодні непотрібно пристосовуватися до нових криз, а слід збиратися на літак, вилітати в Крим. Слід проводити виїзне засідання уряду, вивчати ситуацію, настрої людей, ситуацію в економіці, політичну ситуацію і вести переговори. Сьогодні є Верховна Рада АРК, є громадські організації, саме з ними слід вести переговори, їх слід переконувати в тому, що сьогодні повинно відбуватися усе за Конституцією. Найголовніше те, що люди, де б вони не жили, орієнтуються на столицю. Якщо в столиці буде порядок, спокій, то й в Сімферополі не буде того, що відбувається зараз. Коли буде спокій в усій державі, неспокою не буде і в Севастополі.

Які конкретні кроки має вчинити українська армія в цій ситуації?

Якщо армія отримає задачу, що існує реальна загроза, то армія приводитиме себе до відповідних ступенів бойової готовності.

Хто саме має заявити, що з’явилася реальна загроза?

В даному випадку в.о. президента Олександр Турчинов і Верховна рада України.

Станом на сьогодні, яка вірогідність такої загрози?

На сьогоднішній день у мене немає підстав для таких висновків.

Однак Секретар РНБО Андрій Парубій після сьогоднішнього засідання Ради заявив, що не виключає введення на півострові Надзвичайного стану. У якому випадку це може статися?

В Україні є закон про введення надзвичайного стану. Порівнюючи події, які були недавно у Києві і в інших обласних центрах, я не можу погодитися з необхідністю запровадження НС. Дай Бог, щоб такого рішення РНБО не було. Окрім того, щоб надзвичайний стан був введений, потрібно, окрім рішення Ради нацбезпеки і оборони України, схваленого президентом, ще й схвалення його Верховною Радою України. Я хотів би, щоб гарячі голови трошки охололи і не робили дурниць. Тому, що декілька днів тому вони самі протестували проти введення надзвичайного стану в Україні.

То яка ймовірність, що його введуть?

Я вважаю, що це недоцільно.

Пане Олександре, хто ці люди, які напередодні зі зброєю зайшли до середини будівлі Верховної Ради АРК, які стоять біля аеропорту?

Хочу вам нагадати, що коли захоплювалися Міністерства аграрної політики, а також міністерство енергетики, то ми тільки через три дні дізналися, хто це був.

Але ж тоді люди захоплювали приміщення без зброї, а в Криму захоплюють зі зброєю, чи не так?

От через три дні ми і дізнаємося, хто був тими людьми.

Глава МВС Арсен Аваков назвав озброєним вторгненням і окупацією блокування аеропортів в Бельбеці і Сімферополі. Це хіба не зовнішня загроза?

Чиновникам в ранзі міністра неприпустимо розповсюджувати чутки. А якщо вони є, то існує колегіальний орган – Рада національної безпеки і оборони, яка бере до уваги всю достовірну інформацію, аналізує і готує рішення для президента України і Верховної Ради. Тоді вона прийматиме адекватні рішення.

Чи на користь мирному врегулюванню кризи в Криму присутність на півострові депутатів Держдуми Росії?

Я б тільки вітав, якщо би зібралися депутати Верховної Ради України і Державної Думи Росії в будь-якому місці і обмінялися б думками і своїм поглядом на ситуацію. Це зняло би дуже багато питань. А приїздити до іншої країни депутатам (Держдуми РФ – «Главком»), так само як і європарламентарям свого часу – не годиться.

Вчора до Севастополя приїхав заступник голови Держдуми РФ Володимир Жириновський. Ще кілька днів тому він заявляв про необхідність введення військ до України. Виходить, Україна не може нічого вдіяти з цим?

Україна може вдіяти. Нехай Парубій з’їздить в Москву, чи хтось інший від імені України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: