Генпрокуратура скасувала заборону на будівництво Музею Революції гідності

Генпрокуратура скасувала заборону на будівництво Музею Революції гідності
Проект Музею Революції Гідності

У Генпрокуратурі визнали незаконною постанову про заборону будівництва Музею Революції гідності

Постановою заступника генерального прокурора Анжели Стрижевської від 5 липня 2018 року скасовано постанову прокурора Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка від 27 червня 2018 р. про заборону на будівництво «Музею Революції гідності» на вулиці Інститутській в Києві. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

«Так, вказаною вище постановою прокурора заборонялося державним та комунальним підприємствам, громадським організаціям вчиняти будь-які дії, спрямовані на зміну обстановки на вулиці Інститутській (алеї Героїв Небесної сотні) в м. Києві на ділянці від Майдану Незалежності до перехрестя з вулицею Банковою, а також утриматися від надання дозволів на такі роботи суб’єктам господарювання різних форм власності, а саме зміну рельєфу місцевості та будівництво чи знос будь-яких будівель, малих архітектурних форм, інших постійних чи тимчасових конструкцій; висадку дерев, кущів та інших зелених насаджень; зруб та знищення дерев, кущів та інших зелених насаджень; встановлення та демонтаж стовпів, електричних опор та інших споруд; встановлення та демонтаж рекламних конструкцій (сітілайтів). Встановлено, що вказана постанова є незаконною і підлягає скасуванню з огляду на наступне», - йдеться в повідомленні.

У ГПУ заявили, що стаття 237 Кримінального процесуального кодексу України, на яку як на підставу для винесення цієї постанови про заборону вчинення дій посилається прокурор, визначає порядок проведення такої процесуальної дії, як огляд. «Проте, у постанові прокурора Департаменту спеціальних розслідувань про заборону вчинення дій йдеться про іншу слідчу дію - слідчий експеримент, порядок проведення якого регламентовано ст. 240 Кримінального процесуального кодексу України. Положення цієї норми кримінального процесуального закону не передбачають можливості прокурора або слідчого встановлювати будь-які заборони при проведенні процесуальної дії - слідчого експерименту», - зазначили в Генпрокуратурі.

Постанова Стрижевської, якою незаконна постанова прокурора скасована, оскарженню не підлягає.

Разом з цим Генеральна прокуратура України повідомляє, що скасування незаконної постанови не перешкоджає проведенню слідчого експерименту у кримінальному провадженні, досудове розслідування у якому триває ще з 2013 року, але у межах та спосіб, визначений законом. 

Нагадаємо, 4 липня Музей Революції гідності отримав припис від департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури про заборону будівництва музею та меморіалу на Інститутській.

Керівник Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив, що припис прокурора про заборону будівництва Музею Революції гідності діятиме впродовж 2-3 місяців - до завершення слідчих експериментів. 

28 червня міністр культури Євген Нищук оголосив, що переможцем Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу проектів на кращу проектну пропозицію щодо об'єкта «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні - Музей Революції гідності «у номінації Музей Революції гідності став проект берлінських архітекторів професора Яна Кляйхуса і Йоханеса Кресснера.

Також Ігор Пошивайло повідомляв, що Меморіал Революції гідності збудують за рік-два.

У березні Київська міська рада ухвалила рішення про надання земельних ділянок орієнтовними площами 0,59 га; 0,53 га; 0,22 га від Майдану Незалежності до Алеї Героїв Небесної сотні, 3-5 у Печерському та Шевченківському районах Києва Національному меморіальному комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції гідності для облаштування пішохідної зони.

Земельні ділянки розташовані в межах історичного центру та ареалу міста. За даними Державного земельного кадастру, земельні ділянки належать до земель історико-культурного призначення — для розміщення та обслуговування музейних закладів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: