Карантин може «вбити» 40% ресторанів Києва

Карантин може «вбити» 40% ресторанів Києва

На час карантину закрилося близько 60-80% всіх київських ресторанів, кафе і барів

В залежності від дати завершення карантину і можливості знизити збитки, в Києві можуть остаточно закритися від 5% і до 40% ресторанів. Так вважають експерти ресторанного бізнесу.

Навіть великі ресторанні мережі, котрі мали налагоджену службу доставки до карантину, не змогли відбити втрати від заборони на обслуговування клієнтів в приміщеннях. Це обумовлено як зниженням середнього чека, так і поступовим падінням попиту на замовлення їжі з ресторанів - з продовженням карантину кияни все більше стали готувати вдома і економити.

Заклади, які постаралися створити власні кур'єрські служби після карантину, в цьому не досягли успіху.

У Києві кількість запитів на доставку в березні в порівнянні з лютим збільшилася на 19,2%, а в порівнянні з січнем - на 33,7%, розповів генеральний директор компанії Pro-consulting Олександр Соколов. При цьому з куди більш різке зростання показав попит на доставку їжі з великих мереж супермаркетів - в деяких випадках приріст становив 600%.

Однак скористатися ажіотажем вдалося не всім: після введення карантинних обмежень закладу, які не мали власної служби доставки раніше і вирішили її створити, не змогли організувати її ефективно, а також не отримали від неї очікуваного прибутку. Це сталося, , через низький попит на доставку, який, не дивлячись на зростання в перший тиждень, надалі неухильно знижувався.

«Велика частина тих закладів, яка спробувала зайнятися доставкою, вже зараз перестала це робити. Багато хто не розумів, що це окремий вид бізнесу, який вимагає підготовки. При цьому ті обсяги продажів, на які ресторани розраховували, не виправдалися, і не можуть окупити зарплату кур'єрам, персоналу і диспетчерам», - пояснила UBR.ua Ольга Носонова, директор компанії «Ресторанний консалтинг».

За її словами, робота через кур'єрські служби доставок на кшталт Glovo або Uber Eats, також виявилася значній кількості закладів не по кишені.

«Такі кур'єрські служби вимагають собі 30-35% вартості замовлення, що в умовах кризи, зниження продажів і зменшення ціни середнього чека, невигідно», - розповіла Носонова.

Аналогічними відомостями поділився і Олександр Соколов. За його словами, в цілому на час карантину закрилося близько 60-80% всіх київських ресторанів, кафе і барів.

«Якщо на початку карантину більше 50% закладів прийняли рішення перейти на доставку, то вже зараз багато хто з них просто «тимчасово закрилися на карантин» через невелику кількість замовлень», - говорить Соколов.

Після зняття обмежень попит на доставку впаде ще сильніше, проте в довгостроковій перспективі може значно зрости.

Зараз ресторани стали масово створювати онлайн-магазини, щоб бути готовим до зміни тренда заздалегідь.

Раніше повідомлялося, що після завершення карантину ресторани будуть активно відкриватися. У Києві закриються близько сотні, а відкриються приблизно 40 нових закладів тільки в перший місяць після скасування карантину.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: