Столична влада підказала киянам, як не платити зайвого за газ

Столична влада підказала киянам, як не платити зайвого за газ

У КМДА пояснили, де у платіжках взялися донарахування за газ

Влада рекомендує киянам для уникнення додаткових нарахувань за газ через відсутність гарячої води встановлювати газові лічильники.

Про це під час брифінгу заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Існує законодавча норма, яка говорить про те, що за відсутності гарячого водопостачання вважається, що люди нагрівають воду, користуючись газовою плитою. Тому іде донарахування за газ», - сказав він.

За його словами, на сьогодні в Києві 780 тисяч абонентів газу, з них 187 тисяч - з квартирними лічильниками, 260 тисяч - це будинки, які мають будинковий облік. «В таких будинках ніяких донарахувань не відбувається, бо є квартирний облік, або є будинковий, то там нараховується за фактичне споживання», - додав він. 

У той же час, за його словами, є 316 тисяч особових рахунків, які не мають обліку.

«Київгаз за програмою, затвердженою НКРЕКП, до кінця 2021 року зобов’язаний встановити лічильники в кожну з цих 316 тисяч квартир. Така робота відбувається, за цей рік встановлено 22 тисячі лічильників і цей процес триває», - зауважив Пантелеєв.

Він повідомив, що для того, щоб пришвидшити встановлення лічильників, за бажанням споживачів, потрібно звернутися в сервісні центри «Київгазу» із заявою про встановлення лічильників у квартирі. 

«Дуже багато випадків, коли люди відмовляються від встановлення лічильників газу, з різних об’єктивних або суб’єктивних причин, або ремонт, або вважають, що будуть платити більше за лічильником. Але як показує практика і такі випадки з донарахуваннями, все ж таки правильно мати облік і сплачувати за фактично спожитий газ. Тому є законодавча норма про донарахування, змінити ми її не можемо. Але для того, щоб вирішити питання в подальшому, єдиний правильний рецепт - це облік в квартирі. Тому хто бажає - звертається в «Київгаз» і встановлює безкоштовно лічильник», - пояснив він. 

Нагадаємо, у Києві з квітня цього року було відсутнє гаряче водопостачання. Подача гарячої води почала відновлюватись, починаючи з 15 жовтня.

Водночас ПАТ «Київгаз» у платіжках населенню за вересень донарахував суми за газ за весь період відсутності гарячої води у столиці, мотивуючи це тим, що корегування проводиться «на підставі акту теплопостачальної компанії, в якому фіксується строк відсутності гарячої води». Нараховується відповідно до постанови КМУ №203 від 23 березня 2016 року, якою передбачено норму споживання газу 5,4 куб. м на період відсутності гарячого водопостачання на одну особу (якщо не встановлено індивідуальний газовий лічильник). А за наявності гарячої води норма споживання на одну особу становить 3,3 куб. м.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: