Запорізька АЕС: скільки часу до трагедії? Інтерв’ю з президентом «Енергоатома»

Запорізька АЕС: скільки часу до трагедії? Інтерв’ю з президентом «Енергоатома»

«Сьогодні рашисти підірвали Каховку, завтра можуть зробити це на ЗАЕС»

Після того, як росіяни підірвали Каховську ГЕС, експерти заговорили про небезпеку і для Запорізької АЕС. Адже для того, щоби станція безпечно працювала, енергоблоки необхідно охолоджувати за допомогою спеціального ставка, що наповнювався з Каховського водосховища.

Про те, що відбувається зараз на окупованій атомній станції, у якому випадку вона може становити загрозу для всього світу і чи зможе у майбутньому видавати такі ж обсяги енергії, як до війни, в інтерв'ю «Главкому» розповів Петро Котін, президент НАЕК «Енергоатом» – компанії, у віданні якої перебувають усі ядерні підприємства країни.

«Якщо ЗАЕС не працюватиме, води у ставку вистачить на 12 років»

Петре Борисовичу, нещодавно гендиректор МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії) Рафаель Гроссі відвідав Запорізьку атомну електростанцію і зазначив, що «ситуація серйозна». Водночас, за його словами, поки що рівень води у ставку для охолодження ЗАЕС достатній для того, аби станція могла підтримувати безпеку «певний час». Що це означає? Причин для занепокоєння немає?

Ситуація насправді серйозна, але поки що безпосередньої загрози безпеці ЗАЕС немає. Ставок-охолоджувач тримає рівень води, потрібний для того, щоби не сталося катастрофи.

Якщо Каховське водосховище буде повністю спустошене, ставок все одно буде зберігати ту воду, яка необхідна для охолодження енергоблоків. Живлення охолоджувальних насосів здійснюється через останню зовнішню лінію зв'язку. 

Але цей ставок, напевно, необхідно періодично поповнювати, а зараз це, вочевидь, зробити неможливо...

Так, звісно, вода у ставок надходить із Каховського водосховища. Але його свого часу заповнили і він тримає цю воду. Зараз води у Каховці немає і ми не можемо його підживити. Але насправді він ще може продовжувати працювати, охолоджувати енергоблоки...

Як надовго вистачить цієї води у ставку?

Дуже надовго. У тому випадку, якщо енергоблоки не працюють. Згідно з експертним аналізом безпеки, 12 років ЗАЄС може безпечно перебувати у непрацюючому стані при цьому об'ємі води у ставку. Це теоретично.

Але якби блоки зараз працювали, тоді, згідно з аналізом, який у нас є, приблизно один раз на півтора місяця ставок потрібно було би підживлювати, щоби утримувати необхідний рівень, адже при працюючих енергоблоках відбувається активне випаровування води. Тобто півтора місяця ви можете продовжити використовувати ставок навіть при працюючих енергоблоках. А потім потрібно буде їх зупинити. Загрози не існує… Тільки якщо рашисти щось не зроблять...

А що можна зробити?

Ну, наприклад, підірвати шандору (влаштований на порозі греблі затворний щит, який відкривається для спускання води, – «Главком»), яка відокремлює ставок від водосховища і тоді вода вийде зі ставка у Каховське водосховище. Тоді у ставку не буде води, щоби охолоджувати енергоблоки. От це вже загрожує катастрофою. Якщо таких злодійських дій не буде, все буде спокійно.

«Запустити ЗАЕС зараз неможливо»

Після руйнування Каховського водосховища запустити ЗАЕС на повну потужність навіть у майбутньому практично неможливо. Можна сказати, що це через аварію на Каховській ГЕС?

Так. Ця аварія не дасть підключити у нормальному режимі енергоблоки. Неможливість підживлювати ставок-охолоджувач стане однією з причин. Проблему потрібно буде вирішити, перш ніж їх підключати. Я би сказав, що це черговий виток деградації станції. Просто з підривом Каховської ГЕС з'явився додатковий фактор, через який неможливо запустити ЗАЕС. Тобто її можна запустити, але не більше, ніж на півтора місяця, як я вже говорив. Довше вона не зможе працювати без підживлення ставка.

Перш ніж її запускати, потрібно знайти додаткове джерело води. І якщо води у Каховському водосховищі не буде, потрібно буде будувати трубу до русла Дніпра і насосами підкачувати її у наш ставок. І тільки після цього можна думати про включення енергоблоків.

Але це лише один із чинників у списку багатьох інших. Насправді, запустити ЗАЕС зараз неможливо з багатьох причин.

Тобто запустити її нереалістично?

Це можливо. Але для цього потрібен час. Зараз з'явилася ще одна проблема. Але їх і без того вистачало. Наприклад, зараз ЗАЕС пов'язана з енергосистемою тільки однією лінією. А вмикати станцію при одній працюючій лінії категорично заборонено. Тобто для запуску ЗАЕС потрібно відновити лінії, перевірити стан ядерної та радіаційної безпеки, перевірити усі системи – одну за одною, розмінувати територію, встановити режим.  Дуже багато чого необхідно зробити, щоби запустити станцію. Тепер до цього списку додався ще один пункт – потрібно знайти додаткове джерело води.

Ваш прогноз: ЗАЕС коли-небудь зможе працювати так, як до війни?

Це реально, якщо ми повернемо над нею контроль. Але знову-таки на це потрібен час. І якщо, звісно, рашисти її не пошкодять. А Каховка – це приклад того, що вони не зупиняються ні перед чим, вони пішли навіть на створення колосальної техногенної катастрофи.

Залишаючи Запорізьку АЕС, вони можуть пошкодити її так, що станцію неможливо буде відновити. Як зараз, за словами фахівців, неможливо відновити Каховську ГЕС. Навіть якщо на ЗАЕС не буде радіаційного вибуху, або чогось у цьому роді, існує дуже багато способів, як нашкодити всьому світові. Може статися що завгодно.

15 червня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав Запорізьку АЕС
15 червня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав Запорізьку АЕС
Фото: «Енергоатом»

Що росіяни можуть зробити, щоби створити небезпеку зараження радіацією?

Ну, наприклад, там маса ядерного матеріалу на кожному енергоблоці, яка перебуває під контролем рашистів. Його там дійсно дуже багато. І з ним можна зробити що завгодно. Можна, наприклад, винести його на вулицю і тоді буде поширюватися радіоактивна хвиля. Є маса способів, як пошкодити ядерний матеріал і отримати негативні наслідки. Це все у їхніх руках. Фактично світ зараз сидить і чекає, що там буде. А коли щось станеться, буде вже пізно.

Сьогодні вони підірвали Каховку. Завтра вони можуть зробити щось схоже на Запорізькій АЕС. Там ще ТЕЦ поруч, яку теж можна підірвати. Рашистів потрібно якомога швидше виводити із ЗАЕС і передавати контроль нам, легітимному оператору.

«Рік тому вони привезли на Каховську ГЕС величезні обсяги вибухівки»

Ви говорили, що підтримуєте зв'язок із ЗАЕС. Яка там зараз ситуація?

Ситуація із кожним днем стає дедалі критичнішою. Можна подивитися на будь-які аспекти експлуатації станції, всі вони погіршуються. Відбувається деградація всього і вся. Персонал змушений працювати у важких умовах – наших людей б'ють, катують, змушують підписувати контракти. Наведу останній приклад: не так давно мені розповіли, що наших співробітників катували електричним струмом, щоби вони підписували контракти з «Росенергоатомом». До людей вони ставляться як до тварин. І роблять із ними все, що хочуть.

Візьмемо інші аспекти. Ядерна безпека, радіаційна, фізична – усе порушено.

Останню лінію зв'язку з енергосистемою пошкоджено. За цей період у нас було вісім блекаутів! Знаєте, якщо рік тому мені би хтось сказав, що вся Запорізька АЕС перейде у режим блекауту, я би розсміявся в обличчя. 40 років вона спокійно працювала і жодного разу нічого подібного не було. Це навіть неможливо було уявити. Тут прийшли рашисти і вісім разів вона опинилася на межі важкої аварії, дуже близької до того, що сталося на Фукусімі.

Уся територія ЗАЕС замінована, озброєних росіян безпосередньо на майданчику уже до 3,5 тис. осіб. Там перебуває військова техніка, ракетні комплекси, важке озброєння. Усе це розташовано безпосередньо у залах енергоблоків. Там же і вибухівка. Куди не подивишся – скрізь проблеми. Іде деградація компонентів станції, елементів станції, систем станції. До цього ще додамо Каховське водосховище.

Що ще залишилося? Підірвати всі ці енергоблоки і випустити весь радіоактивний матеріал. Чого ми ще від них чекаємо? Необхідно виганяти їх звідти якомога швидше. Відновлювати ядерну радіаційну безпеку. Повертати відповідального оператора. І тоді ми зможемо гарантувати всьому світу, що ЗАЕС повернулася до нормальної експлуатації і загрози більше не становить. Дуже сподіваємося, що це станеться якомога швидше.

Кажуть, що росіянам не вистачає своїх працівників і вони змушують працювати українців.

Так і є. Взагалі, до війни на ЗАЕС працювало 11 тис. осіб, зараз залишилося 6-6,5 тис. З них близько 3 тис. осіб підписали контракти з «Росенергоатомом». Але 3,5 тис., попри колосальний тиск, відмовилися. Вони продовжують працювати на нас і ми виплачуємо їм зарплату.

Але крім 3 тис. осіб, які підписали з ними контракти, вони допускають на станцію ще 1,5 тис. наших співробітників, які відмовилися з ними співпрацювати і на яких вони всіляко тиснуть. Рашисти змушені їх допускати на підприємство, тому що їм катастрофічно не вистачає персоналу. І ще 1,5-2 тис. наших людей не мають допуску, у них забрали перепустки і вони змушені сидіти вдома.

Запорізька атомна електростанція зараз в окупації
Запорізька атомна електростанція зараз в окупації
фото: «Енергоатом»

Ви спілкуєтеся зі співробітниками ЗАЕС і я думаю, що вони теж спілкуються з тими, хто має відношення до Каховської ГЕС. Можливо, вони ділилися якоюсь інсайдерською інформацією про те, що там відбувалося напередодні вибуху.

Я знаю, і це підтверджена інформація, що майже рік тому, коли вони захопили Каховську ГЕС, вони заносили туди величезні обсяги вибухівки – у великих ящиках, у машинний зал. І всі люди бачили це. І вибухівка там весь цей час була.

Думаю, настав час «Ч» і вони підірвали Каховку. Підозрюю, вони намагались не тільки створити техногенну катастрофу, а й перешкодити наступу ЗСУ.

Але найголовніше те, що вони божевільні і намагаються якомога більше нашкодити Україні.

Зеленський заявив, а фахівці «Укргідроенерго» підтвердили, що таку споруду як Каховська ГЕС неможливо підірвати ззовні ракетами, це можна зробити тільки зсередини, за допомогою вибухівки. Ви як фахівець можете це підтвердити?

Я, безумовно, повністю згоден. Як експерт я теж розумію, що інакше й бути не могло.

Ви знаєте, не так давно я побував на схожій станції у Запоріжжі. Там було кілька влучань у дамбу, зокрема ракетами. І там тільки тріщинки такі малесенькі на цьому бетоні. Цю дамбу неможливо пошкодити таким чином. Там дуже багато бетону, залізобетону. Катастрофу можна було влаштувати тільки за допомогою вибухівки.

Юлія Кім, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів