Нова сонячна електростанція Азербайджану ввійде до топ-5 найпотужніших у Європі

Нова сонячна електростанція Азербайджану ввійде до топ-5 найпотужніших у Європі
Нова сонячна електростанція неподалік від селища Алят має стати четвертою найбільшою в країнах Європи і колишнього СРСР
Ілюстративне фото

Азербайджан побудує вітрову і сонячну станцію загальною потужністю 440 МВт

В Азербайджані побудують дві потужні електростанції для генерації відновлюваної енергії. Контракти для будівництва підписано з компанією ACWA (Саудівська Аравія ) та Masdar (Обєднані Арабські Емірати) на початку 2020 року, передає trend

Перша угода була укладена для будівництва вітрової електростанції потужністю 240 МВт на березі Каспійського моря на території найбільш вітряних Хизинського і Абшеронського районів, друга - на встановлення сонячної електростанції потужністю 200 МВт неподалік від селища Алят, яка стане четвертою найбільшою в країнах Європи і колишнього СРСР.

ВЕС та СЕС будуть генерувати до 1,4 мільярда кВт∙год, що еквівалентно приблизно п'яти відсоткам енергетичних потреб Азербайджану на сьогодні.

Проекти загальною вартістю 400 мільйонів доларів відомі як «grid scale», тобто великі національні та регіональні енергосистеми.

За словами кандидата економічних наук, заступника директора Міжнародного інституту енергетичної політики і дипломатії МДІМВ Ігбала Гулієва, Азербайджан володіє значним вітровим і сонячним потенціалом для розвитку відновлюваних джерел енергії.

«Потенціал сонячної енергетики оцінюється на рівні 5000 МВт, а вітрової енергетики, особливо у прибережних районах, - у 4500 МВт, - розповідає фіхівець. – Разом з тим, потенційні можливості використання біомаси оцінюються в 1500 МВт, геотермальної енергетики – 800 МВт, а решта 350 МВт припадають на потенціал малих гідроелектростанцій».

Загалом потенціал відновлюваних джерел енергії в Азербайджані перевищує 25,3 тисячі МВт, що дозволить виробляти 62,8 мільярда кВт-год електроенергії на рік.

Довгострокові стратегічні плани Азербайджану спрямовані на нарощування частки ВДЕ в енергобалансі до 30% до 2030 року, зауважив Ігбал Гулієв.

«Зростання сектора ВДЕ створює особливу високотехнологічну нішу в національній промисловості, що означає модернізацію промислового виробництва, розробку інноваційних технологій і створення нових робочих місць, - зауважив він. – Реформи у сфері відновлюваної енергетики спрямовані на розширення можливостей для альтернативних джерел енергії, що включає в себе спорудження нових станцій на основі ВДЕ, інфраструктурну адаптацію системи енергопостачання до нових умов, а також оптимізацію систем управління».

Готовність співпрацювати з Азербайджаном вже висловили Total і BP, а норвезька компанія DNV GL допоможе створити нам систему підтримки і правову базу у секторі альтернативної енергетики, зауважує фахівець, додаючи, що наразі ведуться переговори з іноземними компаніями та інвесторами, включаючи компанії з Китаю, ОАЕ, США та ЄС.

Гулієв додає, що технологічна модернізація заводу з виробництва сонячних панелей компанії Azguntex дозволила налагодити випуск сучасних панелей.

«Завдяки заміні старих трьохшинних моделей фотоелектричних елементів на нові високопродуктивні п'ятишинні елементи енергопотужність панелей збільшилася з 250 до 330 Вт, - зауважує фахівець. - Такі панелі цілком конкурентоспроможні на світовому ринку і можуть скласти відчутну частку експорту Азербайджану».

Відновлювана енергетика економить традиційні вуглеводневі ресурси в рамках внутрішнього споживання, зауважив науковець: «Розвиток ВДЕ для Азербайджану означає не тільки захист навколишнього середовища, а й скорочення внутрішнього споживання природного газу. За оцінками Міненерго Азербайджану, вітрові і сонячні електростанції будуть вивільняти близько 300 мільйонів кубометрів газу на рік, які можна буде додатково експортувати».

Наразі електроенергетичні потужності Азербайджану складають 6650 МВт, при цьому частка газу у виробництві електроенергії у 2019 році становила 92%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: