48% українців вважають себе здоровими – дослідження

48% українців вважають себе здоровими – дослідження
У 2016 році високо оцінювали стан свого здоров’я лише 39% українців, а у 2017-му таких осіб було вже 47%, а у 2018-му - 48%
Фото: pixabay.com

Дещо краще свій стан здоров’я оцінюють чоловіки, аніж жінки, і значно краще себе почувають молоді люди порівняно з літніми

Здоровими себе вважають лише 48% українців проти 11% тих, які вважають свій стан здоров’я поганим і дуже поганим. 41% оцінює своє здоров’я як посереднє. Про це йдеться у статті «Главкома» «Медична реформа. Соціологи виміряли середню температуру по палаті».

Як свідчать результати дослідження «Індекс здоров’я», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з фондом «Соціальні індикатори» при підтримці Міжнародного фонду «Відродження», дещо краще свій стан здоров’я оцінюють чоловіки, аніж жінки, і значно краще себе почувають молоді люди порівняно з літніми.

Показник індексу «Самооцінка стану здоров’я» показує всього лише суб’єктивне сприйняття українців, але демонструє, що респонденти з роками дають все вищу оцінку своєму здоров’ю: у 2016 році високо оцінювали стан свого здоров’я лише 39% українців, а у 2017-му таких осіб було вже 47%.

Завідувач Школи охорони здоров’я Національного університету Києво-Могилянська академія Тетяна Юрочко припускає, що задоволеність здоров’ям пов’язана з демографічними та соціально-економічними процесами. «Найвищий рівень задоволеності своїм здоров’ям в індустріальних регіонах, де більша частка працюючого населення (м. Київ (75%), Полтавська (63%), Харківська (55%) та Одеська (55%) області), а також в регіонах з  високим рівнем міграції (Рівненська (57%), Львівська (56%) та Закарпатська (55%) області). Тоді як найнижчий рівень задоволеності – в Сумській (28%), Запорізькій (29%), Херсонській (34%) та Волинській (39%) областях», - розповідає експерт.

Не звикли українці приділяти достатню увагу психічному здоров’ю. 22,6% опитаних стверджували, що часто відчували знижений настрій протягом останнього місяця, а 19,6% помічали відсутність інтересу або задоволення від життя. Найчастіше симптоми депресії  відчувають мешканці Івано-Франківської та Чернівецької областей, а найменш депресивними є житомиряни та волиняни.

Проте лише 6,4% з тих, хто відчував подібні симптоми, звернулися зі своїми скаргами до медпрацівника. Найчастіше готові йти до психолога кияни - саме вони найбільше в Україні слідкують за станом свого психічного здоров’я порівняно з мешканцями інших регіонів країни, тоді як у Івано- Франківській та Кіровоградській областях громадяни майже не звертаються до спеціаліста.

На початку грудня виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун спростоувала чутки про те, що з 1 січня 2019 року для тих пацієнтів, які не підписали декларації з сімейними лікарями, медпослуги стануть платними. «Чи є у вас свій лікар, чи ні - медичну допомогу вам нададуть безоплатно у будь-якому медзакладі», - зазначила очільниця МОЗ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: