Бельгійські вчені заявили про створення вакцини проти вірусу Зіка

Бельгійські вчені заявили про створення вакцини проти вірусу Зіка

Вірус Зіка переноситься комарами

Для створення ліків дослідники використовували особливу технологію, яка дозволяє виробляти його в ферментерах

Співробітники Льовенського католицького університету в Бельгії розробили нову вакцину проти вірусу Зіка, яка покликана запобігти виникненню мікроцефалії та інших серйозних захворювань у ще ненароджених дітей.

Про це пише видання Naked Science з посиланням на журнал Nature.

Професор бельгійського університету Йохан Нейтс і його колеги стверджують, що використовували ліки проти жовтої лихоманки. Вірус жовтої лихоманки тісно пов'язаний з вірусом Зіка і передається через тих же комарів.

Вчені замінили частину генетичної інформації препарату від жовтої лихоманки відповідним кодом вірусу Зіка. Для створення ліків дослідники використовували особливу технологію, яка дозволяє виробляти його в ферментерах. Інша перевага полягає в тому, що вакцина залишається стабільною навіть при високих температурах, що дозволяє використовувати її у найвіддаленіших куточках тропічних і субтропічних районів.

«Ми протестували вакцину на вагітних мишах. Спершу самкам вводився препарат, а після того, як ці миші завагітніли, їх плацента заражалася вірусом Зіка. Під час спостережень ми виявили, що вакциновані матері розвивалися нормально, а вірус не переходив на їх мозок або інші органи», - розповідає вчений.

Фахівці називають ці результати чудовими і вже заявили про намір продовжити розробку препарату, який може бути використаний для вакцинації населення у разі нового спалаху вірусу Зіка.

На початку лютого 2016 року ВООЗ оголосила спалах хвороби, викликаної вірусом Зіка, надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного масштабу. У листопаді того ж року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що вірус Зіка вже не становить надзвичайної ситуації міжнародного масштабу в галузі охорони здоров’я.

Минулого року вірус Зіка вперше виявлений в Індії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: