70% користувачів інтернету в Україні зраділи введенню квот в радіоефірі – результати опитування

70% користувачів інтернету в Україні зраділи введенню квот в радіоефірі – результати опитування
Фото РБК-Україна

Лише кожен п’ятий висловив невдоволення тим, що держава поставила вимогу до мінімальної кількості україномовної музики на радіо

70% користувачів інтернету  підтримують ініціативу введення квот на українську мову в телеефірі. Такими є результати опитування «Главкому», в якому взяли участь понад 30 тисяч осіб.  При цьому майже половина з них схильні до більш жорсткого регулювання: вони переконані, що в умовах війни державі було б доцільно взагалі заборонити російську мову у ЗМІ.

Протилежної думки дотримуються 22% респондентів, з яких 13% назвали введення квот неповагою до російськомовних українців, а 9% висловилися проти, аргументуючи ще порушенням конституційного права на розвиток мов нацменшин.

8% опитаних обрали варіант «Мені байдуже. Я розумію усі мови».

oput

Нагадаємо, закон в частині музичних творів державною мовою в програмах телерадіоорганізацій вступив в дію 8 листопада - через 4 місці після його затвердження. Необхідність ухвалення таких норм автори пояснюють наслідками сумнозвісного мовного «закону Ківалова-Колесніченка», який надавав преференції російській мові за рахунок української.

Згідно із законом, автором якого є Микола Княжицький, мовлення кожної телерадіоорганізації має складатися з національного аудіовізуального продукту не менш ніж на 50%. Також телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень поширених протягом доби. За невиконання цих вимог телерадіоорганізаціям загрожує штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення у той же день розпочала контроль виконання квот.

Низка журналістів та виконавців висловлювали обурення новим законом. Так, ведучий Матвій Ганапольський заявив, що в разі ухвалення закону буде змушений покинути свою роботу в Україні. А от журналіст Віталій Портніков, коментуючи заяву нагадав, що Ганапольський чудово володіє українською, але робить подібні заяви якраз через неповагу до мови.

Радіоведуча Анастасія Топольська, яка є співмешканкою нардепа Сергія Лещенка, у Facebook поскаржилась, що через квотування буде закрито її проекти на радіо Kiss FM, й розкритикувала нардепів за введення квот. Хоча Лещенко, наприклад, введення квот для радіо в парламенті підтримав.

Детальніше читайте в інтерв’ю Миколи Княжицького «Главкому» 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: